SAZNAJEMO: Podgrađe Petrovaradinske tvrđave dobija arheološki park

SAZNAJEMO: Podgrađe Petrovaradinske tvrđave dobija arheološki park

Novi Sad bi trebalo da dobije nov arheološki park, zgrada "Pepeljuga" biće okrečena do Nove godine, dok će krovovi objekata na kojima je rađena rekonstrukcija fasade, biti obnovljeni, saznajemo u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Tokom aprila obavljena su arheološka iskopavanja u delu Ulice Vladimira Nazora, od ugla s Beogradskom do ugla s Ulicom prote Mihaldžića, a najstariji predmeti pronađeni u tom delu Podgrađa potiču iz vremena eneolita (bakarnog doba) i četvrtog milenijuma pre nove ere. Osim nalaza iz praistorije, pronađeni su i predmeti iz rimskog i poznosrednjovekovnog perioda, kao i oni koji pripadaju novom veku i vremenu austrijske i austrougarske dominacije na ovim prostorima.


Ideja struke je da pored već najavljivanog arheološkog parka na Sajlovu, Novi Sad dobije još jedan u Podgrađu.

- Pronašli smo objekte od drveta, tačnije drvene podne grede s kraja 17. veka, koje su podizane pre današnjeg Podgrađa u Ulici Lisinskog. U Ulici Prote Mihaldžića su u oktobru, tokom zaštitnog arheološkog istraživanja, pronađeni ostaci, odnosno kameni temelji kasarni na ovom prostoru. Oba objekta pripadaju periodu austrijske dominacije, odnosno prvoj fazi izgradnje artiljerijske Tvrđave. Položaj i gabariti ovih objekata dokumentovani su na karti Tvrđave iz 1720. godine. To pokazuje da je ona bila jedna od najvažnijih fortifikacija u Evropi. Planiramo da na tom potezu napravimo arheološki park, dakle da se nalazište natkrije sa staklom i da to bude turistička destinacija. To je želja i namera Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada struke i gradonačelnika grada Miloša Vučevića. Siguran sam da bi to bila nova atrakcija za turiste, a o tome će biti više reči na narednoj konferenciji za novinare gde će biti predstavljene sve novine u vezi sa arheološkim istraživanjem – kaže za portal mojnovisad.com mr Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.



Podsećajući na to šta je do sada urađeno, Jokić navodi da je Zavod za zaštitu spomenika kulture tokom 2017. godine u četiri faze krenuo i završio obnovu 21 objekta u Podgrađu. Prva faza obuhvatila je šest objekata, a ostale po pet, dok je ugovorena vrednost radova oko 96 miliona dinara.

 - U ovoj godini krenuli smo u realizaciju pete faze. U prve četiri faze smo bili na Trgu Vladike Nikolaja i uglavnom u Beogradskoj ulici, dok smo se u petoj fazi fokusirali na Štrosmajerovu. Potpisani su ugovori u julu, a u oktobru su izvođači krenuli u obnovu objekata u Štrosmajerovoj ulici i Nazorovoj 1. Šesta faza obnove graditeljskog nasleđa podrazumevala je obnovu dva objekta u Pograđu i tri u Novom Sadu. Na Trgu slobode 4, takozvana "Pepeljuga", kuća Mileve Marić Ajnštajn u Kisačkoj 20 i Dunavska 27. Nažalost, izvođač  se jedino javio za kuću na Trgu slobode 4. Javna nabavka je raspisana u avgustu, a u oktobru je potpisan ugovor, i radovi na "Pepeljugi" su počeli – rekao je Jokić.

Reč je o objektu koji je sa leve strane bio naslonjen na nekadašnju zgradu Matice srpske, koja je srušena zbog probijanja Ulice Modene.

- Nekada je imala fasadnu ornamentiku i posebne prozore. Osamdesetih godina došlo je do devastacije te zgrade. Izmenjeni su prozori i oguljena je fasada. Ne možemo uraditi totalnu rekonstrukciju, pošto nemamo uslova za to, ali ćemo je okrečiti i koliko- toliko vratiti njenu nekadašnju lepotu. Ukoliko vremenski uslovi dozvole trebalo bi sve biti gotovo do Nove godine – rekao je Jokić.

 


Za objekte u Kisačkoj i Dunavskoj niko se od izvođača radova nije javio i javne nabavke biće ponovljene. Razlozi su nedostatak radne snage i, kako Jokić napominje, drastično podizanje cena od strane građevinske struke koja je ostala u Srbiji.

- Zavod mora ispitati tržište i korigovati cene shodno pravilu ponuda i potražnje. Veliki je neodstatak stručne radne snage, zanatskih majstora, pogotovo stolara, limara, fasadera. Oni koji su ostali, imaju mnogo posla, pa ga biraju, i da bi smo bili konkurentni moramo prilagoditi cene novonastaloj situaciji  – objašnjava Jokić.

Sedma faza podrazumeva obnovu krovova na objektima gde je rekonstruisana fasada i novih objekata gde se u startu rade i fasade i krovovi. 

- Raspisali smo javnu nabavku, a otvaranje ponuda je 7. novembra, za obnovu 21 objekta u Podgrađu i za krov na kući u Zmaj Jovinoj 28. Videćemo rezultate, odnosno koliko će se izvođača javiti. Znamo da se neće javiti za sve objekte opet, zbog nedostatka građevinske radne snage i neodgovarajućih predmera i predračuna, ali ćemo, kada u zakonskom roku bude dozvoljeno, ponovo raspisivati javne nabavke – kaže Jokić uz napomenu da je još uvek rano govoriti o tome kada će radovi u sedmoj fazi biti gotovi.


Zavod za zaštitu spomenika kulture, kako kaže naš sagovornik, uz pomoć Muzeja grada, Turističke organizacije Novog Sada, javnih komunalnih preduzeća, a uz podršku kabineta gradonačelnika, nevladinog sektora, ima kapaciteta za upravljanje Tvrđavom. 

- Završavamo plan upravljanja Petrovaradinskom tvrđavom u dogovoru sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem i predlažemo da Zavod dobije novac, da pored zaštite i održava Tvrđavu. Na tome radimo da se ostvare mogućnosti da se gornji deo Tvrđave obnovi kao i Podgrađe, gde pored obnove fasada radimo i obnovu infrastrukture, pa želimo istim tim metodama da pređemo i na gornji deo Tvrđave. Urađen je i geodetski snimak petrovaradinske stene ispod Tvrđave. Potpisali smo ugovor sa Rudarsko-geološkim fakultetom u Beogradu za kompletan elaborat stanja i sanaciju petrovaradinske stene. Želimo da znamo u kakvom je stanju stena i kako se može sanirati i sprečiti pucanje i njeno dalje odronjavanje – zaključuje Jokić.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan