Sedam koraka koji će vas zaštititi od gripa

Sedam koraka koji će vas zaštititi od gripa

Nema sumnje, grip može da napravi pravi pakao ako je jedan od članova porodice bolestan. Ne samo da svi moraju da se brinu o toj osobi, već će i ostali ukućani najverovatnije biti zaraženi i završiti u krevetu.

Ipak, nismo potpuno bespomoćni kad se grip ušunja u naš dom.

Ako želite da se što pre rešite ovog problema, ovih 7 saveta će vam u tome pomoći:

1. Izolujte bolesnu osobu

Grip se širi kada bolesna osoba kija, kašlje, pa čak i govori i na taj način može da zarazi osobu koja je udaljena i do 2 metra.

Bacili se šire kada bolesna osoba dodirne neku površinu. Zato je najbolje da "pacijent" bude ograničen na jednu sobu i kupatilo. Na taj način ćete smanjiti izloženost ostalih članova porodice i smanjiti broj soba koje morate da dezinfikujete.

2. Dezinfikujte problematična mesta

S ozbirom na to da virus gripa može da preživi na čvrstoj površini i do 24 sata, važno je da izvršite dezinfekciju svega što je bolesna osoba dodirnula. Posebnu pažnju bi trebalo da obratite na spavaću sobu i kupatilo.

Koristite antibakterijske čistače na ključnim mestima kao što su – stolovi, pultovi, daljinski upravljači, tastature, kvake, prekidači, slavine, kada....

3. Najvažniji saveti za korišćenje kupatila

Ne delite pešire sa zaraženom ili bolesnom osobom. Koristite papirne ubruse umesto peškira kako biste sprečili širenje bacila.

Izolujte ili odvojite četkicu za zube bolesne osobe.


4. Smanjite broj bacila u spavaćoj sobi

Stavite korpu za sve iskorišćene maramice i postarajte se da ona bude obložena kesom kako bi se ograničila izloženost bacilia.

Praznite je barem jednom dnevno, zajedno sa kesom.

Prašina može dodatno iritirati bolesnu osobu, zato je redovno brišite.

Izbacujte ustajali vazduh čestim provetravanjem. Prozori ne moraju da budu otvoreni ceo dan, već samo dovoljno dugo da osveže vazduh u sobi.

5. Obratite pažnju prilikom pranja veša

Peškiri, odeća i posteljina koje koristi bolesna osoba su puni bacila i zato ih ne "grlite" kada ih stavljate u mašinu.

Odmah operite ruke nakon što završite sa vešom.

Nakon pranja, obavezno dezinfikujte veš mašinu jer vlažna sredina unutar nje predstavlja idealnu sredinu za razmnožavanje bacila.

6. Ne koristite sunđere za čišćenje

Dok je u vašem domu grip prisutan, koristite paprine ubruse ili krpe od mikrofibera koje odlično "kupe" bacile – samo ih svakodnevno perite.

7. Najvažniji savet

Čiste ruke su podjednako važne kao i čista kuća, posebno tokom sezone gripa. Kako biste ubili bacile, kompletno perite ruke toplom vodom i sapunom barem 20 sekundi.

Svako bi trebalo da pere ruke nakon korišćenja kupatila ili kontakta sa bolesnom osobom, pre obroka i diranja očiju, nosa ili usta jer na taj način bacili ulaze u telo i dovode do prehlade.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan