Šest namirnica koje stalno konzumiramo, a koje su potencijalno najopasnije po zdravlje

Šest namirnica koje stalno konzumiramo, a koje su potencijalno najopasnije po zdravlje

Poslednjih godina obraća se posebna pažnja na zdravu ishranu, što je najčešće slučaj kod mladih ljudi. Pazi se na to kakva se hrana jede, odakle ta hrana potiče i koje namirnice su najbolje za nas. Pored toga, izdvajaju se i loše namirnice potencijalno najopasnije po zdravlje.

Da bismo se pridržavali zdrave ishrane, potrebno je smanjiti, a ponekad i isiključiti određene namirnice sa jelovnika, prenosi Blic Žena.

S obzirom na to da smo u vreme praznika skloni konzumiranju nezdravih namirnica više nego inače, treba se podsetiti kojoj hrani je dodeljen negativan epitet.

Na prvom mestu su gazirana i druga slatka pića. Ukoliko se ovi napici svakodnevno konzumiraju, najvažnije je smanjivati njihov unos, malo po malo, sve dok se potpuno ne izbace. Idealno bi bilo uopšte ih ne konzumirati.

Zatim su tu transmasti. Ova vrsta masti nastaje tokom procesa hidrogenizacije biljnih ulja. Neki od primera ove hrane su margarini, peciva, hamburgeri, čips.

Tu su i rafinisani i dodatni šećer, koji uzrokuje bolesti kao što je gojaznost, a prisutni su u sastojcima kao što su kukuruzni sirup, javorov sirup, fruktozni sirup i slično.

Treba izbegavati i zasićene masti, jer njihov prevelik unos može da poveća nivo štetnog holesterola.

Nezdrav je i mononatrijev glutamat, odnosno jedan od najraširenijih aditiva u hrani, pojačivača ukusa.

Na listi štetnih namirnica je i riba sa visokim procentom žive, poput morskog psa, tune i sabljarke.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan