ŠETNJA PO LIMANIMA: Zavirite u urbane komšijske bašte

ŠETNJA PO LIMANIMA: Zavirite u urbane komšijske bašte

Novi Sad je slovio za jedan od najčistijih i najzelenijih gradova u nekadašnjoj Jugoslaviji, a Novosađani su bili veoma ponosni zbog toga.

Međutim, danas više ne može da se pohvali ovom nekadašnjom titulom, ni što se tiče higijene a ni zelenila, budući da se sve više zelenila uništava zarad izgradnje tržnih centara, parking mesta, kafića, zgrada...

Zato je osnovana i Inicijativa građana ''Sačuvajmo Liman od betona'', kroz koju se građani bore protiv uništavanja zelenila u ovom delu grda.

Ipak, postoje Novosađani, ljubitelji cveća i zelenila, koji se bore na svoj način. Reč je o sugrađanima koji se trude da isključivo svojim zalaganjem i komšijskim organizovanjem oplemene prostor oko svojih zgrada odnosno ulaza u kojima žive, kako bi imali zelenu oazu u moru betonske džungle.


Reporteri portala mojnovisad.com su odlučili da ih pordrže i ubuduće obiđu gradske kvartove kako bi slikali najlepše urbane baštice.

Za početak, obišli smo Limane 3 i 4 i ono što je zabeležila kamera našeg fotoreportera, ukazuje da Limanci vole uređene bašte i površine kao i da obožavaju da uživaju u cveću koje su zasadili ispred svojih zgrada.

Od ulice Narodnog fronta kod okretnice, preko Jozefa Marčoka, Balzakove, pa sve do Šekspirove, pa opet preko Narodnog fronta parna strana, nižu se baštice prepune ruža, ljiljana, nevena, borića, prkosa, plavih frajli i ostalog raznovrsnog šarenog cveća.


Svaka od ovih baštica lepa je i negovana na svoj način, ali ipak nama su za oko zapale tri koje su ujedno ostavile i najjači utisak.

Prvi vrt se nalazi ispred zgrade u Narodnog fronta 73, vrlo uredno uređen gde prolaznicima pogled privlače  prelepi cvetovi lavande koji opijaju svojim mirisom.


Kako saznajemo ovu bašticu uređuju i održavaju zaposleni u jednoj školi stranih jezika. Svako veče zalivaju, sakupljaju lišće i okopavaju, a ona je ograđena živom odradom. Sem ove bašte duž ulaza u ulici Narodnog fronta u blizini okretnice posađeno je cveće koje krasi ovaj urbani deo grada.

Na 500 metara od ovoih zgrada, stižemo do ulice Jozefa Marčoka, gde je ispred broja 2, zasađen pravi mali ružičnjak.

Njega održava i o njemu vodi računa stanarka Milka, koja kaže da obožava cveće i da joj je to ujedno i rekreacija.

– Radno ujutru i predveče, svakodnevno sam u bašti, čim grane prvo sunce, pa do kasne jeseni. Plevim, okopavam počupam uvelo cveće i travu, zalijem i uživam u plodovima svog rada. Kada cvetaju jorgovani, komšije me zamole da im uberem po koju grančicu, što vrlo rado i uradim. Ovu baštu sam zasadila pre više od 30 godina i za sada nije bilo nikakvih problema. Komšije i prolaznici ne kradu, a i ne uništavaju cveće – ističe Milka.

 


I na Limanu 3 građani veoma vode računa o svom okruženju, pa se tako u Šekspirovoj ulici od broja 30 na naviše, nižu baštice jedna do druge. Cveće je raznovrsno, a najviše ima nevena i ružica, tamo su čak i u betonske žardinjere posadili cveće, koje je pravi ukras u betonskom okruženju. Sem cveća, Limanci sade i jelke, pa se može reći da ovaj kvart odiše zelenilom.


Sa druge, parne strane ulice Narodnog fronta, posebnu pažnju nam je privukla mala cvetna oaza ispred broja 30.

Kod ovog ulaza, rascvetale su se ruže, božuri i hibiskus...

 
Kako saznajemo nju održava sedamdesetdvogodišnja Dragica Čagnjević.

Ovu vremešnu Novosađanku nismo zatekli u bašti, ali nam je prišao njen sin Željko, koji je sa puno ponosa hvalio svoju vrednu majku.

– Ovde živimo od 1975. godine, a moja mama je dve godine kasnije počela da sadi cveće i da održava zelenu površinu ispred ulaza. Danas je to prava mala oaza mira za sve komšije. Moja majka obožava da sadi cveće, da plevi, okopava, a kada to radi nju ništa ne boli. Čim sedi u kući, počinje da se žali na bolove u rukama i nogama, pa joj održavanje cveća dođe kao radna terapija – objašnjava Željko.


Kako kaže, njegova mama Dragica se zbog bašte jako nervira, jer često se dešava da noću pokradu cveće. Takođe bila je nesrećna i kada su gradske službe prokopavale kako bi zamenili cevi.


– Prošle dve godine su menjali cevi i pola bašte je bilo raskopano, čim su majstori završili, mama je prionula na posao, kako bi baštu vratila u prvobitno stanje. Takođe imala je i raspravu sa jednom komšinicom koja je bez pardona pobrala ruže kako bi ih nosila na groblje. Umesto da se svi priključe i da pomognu bar u kupovini rasade, oni uništavaju i ovo malo zelenila koje pojedinci održavaju – zaključio je Željko.

 

I baštice u Balzakovoj ulici su nam privukle pažnju:

 

Oceni vest:
23
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • LimanKA

  pre 1704 dana i 6 sati

  Liman drzava :)))

  Oceni komentar:
  2
  20