SINDIKAT: Prosvetni radnici trpe pritiske zbog najave sutrašnje obustave rada

SINDIKAT: Prosvetni radnici trpe pritiske zbog najave sutrašnje obustave rada

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) poslao je saopštenje u kom navode da, nakon Odluke ogromne većine njihovih članova da u znak protesta i podrške svim žrtvama nasilja u školama i iz razloga zabrinutosti za sopstvenu bezbednost i zdravlje na radnom mestu, obustave rad u četvrtak, 1. decembra, "pojedini direktori škola vrše mobing i krše Ustavom i zakonima R. Srbije garantovana prava i slobode svih građana, pa i zaposlenih u obrazovanju".

Oni ističu da gotovo da nema regije u kojoj njihov Sindikat ima članstvo, a da juče nisu bili izloženi "stravičnim i sramnim pritiscima". 

U jednoj školi direktor je odbio da primi Odluku zaposlenih, članova Sindikata, da obustave rad, smatrajući tu odluku pamfletom koji njega ni na koji način ne obavezuje. Odbija čak i roditelje da obavesti o pomenutoj odluci. Ako nas pitate, zakon propisuje da je baš on odgovoran za bezbednost, kako zaposlenih tako i učenika, pa neka se pripremi da ih zabavlja i čuva ili snosi ličnu odgovornost, pošto zaposleni to neće uraditi. U drugoj direktor otvoreno preti otkazima zaposlenima na određeno vreme ukoliko stanu uz rame sa svojim kolegama. U trećoj se drznu da čak pokušavaju pregovarati o Odluci, odnosno da li bi ona mogla "malo da se koriguje" – stoji u saopštenju.

NSPRV poručuje "takvima, ali i svima onima koji traže od predsednika Sindikata da im prebrojava 'štrajkače', iako ovde nije reč o štrajku već o obustavi rada, da dobro razmisle o svemu što će učiniti ili čak pomisliti da učine!" 

Protiv svih nasilnika, lažno skrivenih u redovima direktora, naš Sindikat će podneti krivične prijave zbog kršenja Ustavom i zakonima definisanih prava, uključujući i prijave za mobing protiv zaposlenih, a zbog događaja sa najavljenom i opravdanom obustavom rada 1. 12. 2022. godine! Sa druge strane, postoji nasilje koje dolazi iz institucija, a prema pojedinim direktorima kojima ovakve stvari nikada ne bi pale na pamet. Njima će Sindikat takođe pružiti svu moguću pravnu i svaku drugu pomoć i podršku. Branimo normalnost gde god da se ona nalazi! – ističu.

Oni ponavljaju da će zaposleni članovi Sindikata, kao i svi oni koji se sa njima solidarišu i koji su takođe zabrinuti za sopstvenu bezbednost i zdravlje na radnom mestu biti na svojim radnim mestima, ali neće držati nastavu i neće "čuvati decu". Zaposleni će razgovarati o tome kako nasilje u školama sprečiti, sankcionisati, a isto savetuju i svim roditeljima i učenicima Srbije.

Sedimo svi taj jedan dan i razgovarajmo o tome kako ovo suludo i sada već opasno hronično nasilje možemo sprečiti. Zašto nam je nasilje postala svakodnevnica i gde će sve to na kraju da odvede? – pita se NSPRV.

Prosvetari najavili obustavu rada zbog porasta nasilja prema njima


Oni zaključuju da je jučerašnji dan još jedan dokaz nasilja koje trpe i još jedan razlog više da mu se suprostave.

Prihvatajući takvu sudbinu pristajemo na put u podaništvo. Nekada građanin – sada podanik, nikada ne sme biti sudbina bilo kog čoveka, a zaposleni u obrazovanju nikada na to stanje neće pristati. Protiv nasilnika se može i mora boriti, od njih se ne beži! Ludilo nasilja mora momentalno da stane i mi nemamo drugog izbora, osim da u toj borbi pobedimo – naglašava Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine i poziva sve zaposlene koji budu žrtve pritiska, ucene, ili pretnje da im se obavezno jave i prijave nasilnike na dalje postupanje.

U svim eventualnim disciplinskim postupcima, ističe, Sindikat će pružiti svu potrebnu i moguću pomoć i podršku svakom zaposlenom koji je iz solidarnosti, ali i zbog straha za bezbednost i zdravlje na radu obustavio rad u četvrtak, 1. decembra.

Oceni vest:
7
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Najjednostavniji metod

  pre 540 dana i 22 sata

  Može li da zaćutite, a da vam damo jedno 5000?
  Ajd, dogovorite se.

  Oceni komentar:
  4
  2