Sindikati traže da se minimalac usklađuje dva puta godišnje

Sindikati traže da se minimalac usklađuje dva puta godišnje

Minimalna zarada od 35.000 dinara nije dovoljna da pokrije minimalnu potrošačku korpu, a povećanje minimalca za ovu godinu od 9,4 odsto, koji sada iznosi 35.000 dinara, već su poništila poskupljenja, pre svega, hrane.

Ovaj argument predstavnici sindikata potežu u inicijativi kojom traže da se minimalna zarada umesto jednom, utvrđuje dva puta godišnje. Poslodavci smatraju da taj predlog ima smisla zbog inflacije, ali da ga je teško sprovesti u praksi.

U Srbiji je, prema poslednjim zvaničnim podacima za mart, godišnja inflacija bila 9,1 odsto, a hrana i bezalkoholna pića poskupeli su 15,7 odsto i "progutali" su povećanje minimalca za ovu godinu, koji su socijalni partneri, poslodavci i sindikati, ugovorili polovinom septembra. Radnici će biti plaćeni 201 dinar po satu do kraja godine, a sindikati ukazuju da je neizvesno kako će se cene dalje kretati i koliko će njihova primanja izgubiti na vrednosti.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković za Euronews Srbija kaže da je zbog toga neophodno da se minimalne plate utvrđuju dva puta godišnje i napominje da je za to potrebna saglasnost poslodavaca, ali i izmena aktuelnog Zakona o radu. Po važećem sistemu, minimalnu zaradu, koja je utvrđena u septembru, primaće radnici u istom iznosu i na kraju 2022. godine.

Kao sindikat smo stalno ukazivali na tu nelogičnost, ali kada pregovaramo sa poslodavcima najčešće ne možemo da se dogovorimo, jer sindikati uvek traže minimum minimuma. Da je bilo po njihovom, minimalac bi i dalje bio 31.000 dinara. Vlada to preseče, pošto se nismo dogovorili, i sama odluči. Voleo bih da svi oni koji su ovako odlučili i žive sa 35.000 dinara. Sasvim je razumljivo kada u ovako kratkom roku naglo porastu cene, da se usklade i zarade – smatra Vuković.

Oko 350.000 radnika u Srbiji živi od minimalca, a poslednji put je povećan od januara za 9,4 odsto. Minimalnu zaradu prima 20 odsto zaposlenih, odnosno svaki peti radnik, a Vuković napominje da je medijalna zarada u Srbiji u martu bila 53.000 što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu manju od tog iznosa.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković za Euronews Srbija kaže da su se poslodavci već izjašnjavali prošle jeseni u vezi sa utvrđivanjem minimalne cene rada dva puta godišnje i da načelno nemaju ništa protiv.

On, međutim, ukazuje da bi korekcija minimalne cene rada dva puta godišnje mogao biti veliki problem za poslodavce koji su ionako opterećeni poskupljenjem energenata, ali i ostalim troškovima proizvodnje te da će, ako se pojača pritisak da se poveća zarada, mnoge firme prestati da rade.

Dodaje da bi se moglo desiti da oni koji najlošije posluju, počnu da otpuštaju radnike, a da bi to moglo biti loše, jer bi neko ko je radio i za taj minimalan iznos mogao ostati bez ičega. 

Šta na ovo kaže Vuković i kolika je trenutna vrednost minimalne potrošačke korpe, pročitajte na sajtu Euronews.rs.

Oceni vest:
11
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dragana Karanovic

  pre 336 dana i 1 sat

  Minimalac od 35.000 imam dva meseca u toku godine. Ostali meseci su 32.000/33.000. Radim kao posluziteljka u skoli

  Oceni komentar:
  6
  31
 • Bahato

  pre 336 dana i 29 minuta

  I treba da propadnu. Zasto svako mora da bude gazda, ako je nesposoban i zasto 70 posto zaposlenih na minimalcu da ispasta? Neka predju na biro. Oni srbi isplacuju minimalac zbog doprinosa a koliko uzmu ispod zita , ne zna se. Radniku daju i ispod toga. Nije drzava tu da stiti manjinu nesposobnih i bahatih poslodavaca, vec vecinu, koju predstavlja, ili gledaju samo svoje interese iz mekanih fotelja?

  Oceni komentar:
  5
  38