Sindikati traže obustavu nastave u školama

Sindikati traže obustavu nastave u školama

Predstavnice sindikata u obrazovanju zatražile su od Ministarstva prosvete u našoj zemlji da se privremeno prekine nastava u osnovnim i srednjim školama u Srbiji zbog trenutne situacije sa pandemijom korona virusa.

One su navele da bi naša zemlja trebalo da uradi ono što su uradile gotovo sve zemlje u našem okruženju, kao i da se na taj način sprečava širenje opasnog virusa među decom i školskim osobljem, piše N1.

Forum beogradskih gimnazija je takođe zatražio da se obustavi nastava. Isto to traže i sindikati zaposlenih u obrazovanju.

Vesna Vojvodić, predstavnica Sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost, kaže da je stav zaposlenih da se deluje proaktivno, a ne reaktivno, pa su zato predložili Ministarstvu prosvete da privremeno prekine nastavu u osnovnim i srednjim školama, kao i u predškolskim ustanovama. 

Uz preporuku, mi smo dali i predloge kako bi se taj prekid nastave mogao ublažiti na način na koji učenici ne bi nepotrebno morali da gube nastavu – kaže ona.

Vojvodić naglašava da je u ovakvoj situaciji neophodno da se čuje i glas roditelja u javnosti, i da njihova reč ne bude nešto što se govori samo u okviru jedne škole ili jednog sindikata.

Roditelji odlično znaju, kada je reč o njihovoj decu, u kakvim školskim uslovima ta deca žive, da li u ovom trenutku ima dovoljno dezinfekcijskih sredstava, da li škole imaju ili nemaju dovoljno sapuna ili toaletnog papira. Ja zaista mislim da taj glas pripada roditeljima, jer roditelji jesu zabrinuti – ističe ona, a prenosi N1.

Do sada su Italija, Bosna i Hercegovina, Grčka, Hrvatska, Danska, Rumunija, Severna Makedonija, Moldavija i Francuska, obustavile nastavu, dok bi Austrija trebalo od ponedeljka da uvede ovu meru. Nastava je takođe obustavljena i na Kosovu. Direktor Svetske zdravstvene organizacije za područje Srbije Marijan Ivanuša rekao je da je Srbija preduzela sve preventivne mere kako bismo se zaštitili od korona virusa. On je rekao da proglašenje pandemije ne predstavlja ništo novo, već upozorenje da neke zemlje krajnje ozbiljno shvate situaciju oko korona virusa. On je rekao da je praksa u svetu pokazala da deca najmanje oboljevaju od Kovida 19.

Podsećamo, u nekoliko vojvođanskih osnovnih i srednjih škola juče je potvrđeno da su neki učenici u karantinu zbog sumnje da su bili u kontaktu sa zaraženima od korona virusa.

Detaljnije pročitajte na sajtu N1.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Neko

  pre 1531 dan i 19 sati

  Hrvatska i Bosna imaju manje zarazenih a zatvorene su im skole,a hvala bogu nase ministarstvo prosvete se pravi pametno i ne obusavlja rad.

  Oceni komentar:
  0
  2