Sklonište od šunda gde se stvaraju kvalitetni muzičari (FOTO)

Sklonište od šunda gde se stvaraju kvalitetni muzičari (FOTO)

U eri šunda, kiča i poremećenih društvenih vrednosti, jedna mala grupa entuzijasta više od jedne decenije uči mlade pravilnoj proceni i stvaranju kvalitetne muzike. Starijima omogućavaju da ostvare svoje neispunjene muzičke snove i da ovladaju instrumentima o kojima su maštali. Na ovaj način stvorena je muzička porodica koju kako profesori tako i polaznici doživljavaju kao neodvojiv deo svoje svakodnevnice.

"Kulturni Centar Sklonište" je škola za muzičko obrazovanje u kojem polaznici svih generacija stiču osećaj i usavršavaju veštinu interpretiranja i stvaranja popularne muzike. Pored toga, cilj im je da šire znanje o istoriji muzike i kulture uopšte, kao i da poboljšaju kvalitet pop, rok, džez i bluz scene, stvarajući kvalitetne muzičare. 

Centar su osnovali gitarista Petar Jelić i violončelistkinja Aleksandra Berček Jelić 2008. godine i tokom dvanaest godina postojanja kroz njega je prošlo više od hiljadu polaznika.


Prema rečima jednog od profesora i direktora centra, Branislava Tomića, mnogi njihovi učenici upisuju najbolje svetske muzičke akademije i konzervatorijume, ili stvaraju svoje bendove I muziku.

Na klaviru radim sa polaznicima od pet i po do 65 godina. Negujemo različitost i individualizam, jer osluškujemo svakog polaznika i obraćamo pažnju na to šta on sluša, bez obzira na to što imamo svoj program rada, gledamo da im se prilagodimo. Naš zadatak i misija je da ih prvo naučimo estetici. Da znaju da odrede šta je loše, a šta dobro. To je sve teže u savremenom svetu, uprkos informisanju, internetu i društvenim mrežama. Kada čujemo od naših tinejdžera šta je realnost, kakav je procenat dece koji slušaju nešto što ima neku vrednost, naspram onih koji slušaju kič, to je katastrofa. Uvek je toga bilo, ali sada je to mnogo više izraženo – objašnjava Tomić.


Sagovornik portala mojnovisad.com kaže da su na ovaj način izgradili porodicu gde se učenici međusobno druže i prave sopstvene bendove.

– Mi kao "Kulturni Centar Sklonište" jesmo se sklonili od tog neukusa i svih tih etičkih i moralnih gluposti koje preovlađuju u društvu. Trudimo se da širimo našu porodicu. Iako je taj odnos nepovoljan, ipak ima dovoljno ljudi, kritične mase, onih koji su zainteresovani i oni se povezuju kod nas – kaže Tomić.

Instrumenti koji su u školi prisutni su bubnjevi, bas-gitara, električna i akustična gitara, klavir, klavijature, truba, trombon i violina, a uči se i pevanje. Časovi su individualni, a jedini grupni program je "Skloništance", za decu predškolskog uzrasta.


Devetnaestogodišnja Teodora Stanković došla je u "Kulturni Centar Sklonište" sa devet godina. Trenutno je na Akademiji u Beču i studira klavir.

– Htela sam da školujem glas. Ovde su me naučili svemu što znam i centar je jako uticao na moju karijeru, usmerili su me posle na klavir i da počnem time da se bavim. Zato sam i upisala Srednju muzičku "Isidor Bajić" i beskrajno sam im zahvalna na tome, jer bez njih danas ne bih bila tu gde jesam. Kao što vidite i dalje dolazim ovde, a atmosfera je uvek odlična. Među profesorima i učenicima stekla sam prijatelje i to je nešto najlepše – kaže Teodora.

 


Tomić ističe da je interesantno da stariji ljudi koji se odluče u zrelim godinama da se edukuju muzički, na ovaj način nalaze izduvni ventil za opuštanje. Tako su se jedan novosadski lekar, inženjer i advokat upoznali u skloništu i kasnije napravili bend.

"Kulturni Centar Sklonište" godišnje organizuje dva velika koncerta, koja su se do sada održavala u Studiju M i koji predstavljaju rezultat rada profesora i učenika. Snimci na Jutjubu, kada jedanaestogodišnja bubnjarka i pedesetpetogodišnji gitarista sede rame uz rame, najbolje dočaravaju atmosferu ovih muzičkih događaja gde sve mora biti lepo i usklađeno posle mnogo učenja i vežbanja.


Centar se od početka septembra nalazi na novoj adresi, u Futoškoj ulici 31, a zainteresovani mogu da ih prate preko društvene mreže Fejsbuk.


Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
13
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pop

  pre 1315 dana i 10 sati

  Odlični pedagozi, a pre svega divni ljudi. Želim vam puno sreće!!!

  Oceni komentar:
  0
  5