Škole se otvaraju prvog juna za ove aktivnosti

Škole se otvaraju prvog juna za ove aktivnosti

Ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević rekao je da, po preporuci Kriznog štaba Vlade Srbije, od 1. juna Ministarstvo ima nadležnost u pravljenju rasporeda.

On je najavio da od 1. juna kreću aktivnosti u srednjim školama: od popravljanja i zaključivanja ocena do velike mature, koja će trajati tri dana, od 4. do 6. juna.

– Nastava se završava krajem maja i nastavljamo sa redovnim aktivnostima, uz poštovanje mera zaštite, dezinfekcije škola i prisustva malog broja učenika u istom prostoru i u isto vreme. U školu 1. 2. i 3. juna dolaze samo maturanti, i to su dani za zaključivanje ocena – rekao je ministar za "Blic".

– Ta tri dana dolaze oni koji nisu zadovoljni svojim zaključenim ocenama i žele da ih poprave i detalje će dogovoriti sa svojim profesorima. Kako i same školske ustanove, odnosno profesori imaju svoju autonomiju, to praktično znači i da profesor, ukoliko ima određenih sumnji, može kontaktirati učenika. Međutim, surevnjivost većine da će đaci varati tokom prethodnog dela onlajn nastave i probe mature ispostavila se neosnovanom. Postignuti su manje-više očekivani i rezultati i deca su pošteno radila – objasnio je ministar.

Nakon ocenjivanja naredna tri dana - 4, 5. i 6. jun - su rezervisani za polaganje velike mature, odnosno kako se to najčešće naziva za odbranu rada.

Tokom epidemije primenjivalo se formativno ocenjivanje, a prema rečima ministra, oko 80 odsto đaka i nastavnika je to pametno iskoristilo. Sve što su do sada radili prelazi u brojčanu ocenu.

– Maturanti koji su završili sve svoje obaveze imaju bitan datum 24. jun, kada je prijavljivanje za željeni fakultet. Kada je reč o aktivnostima u školama, sugestija Ministarstva će biti da profesori izdvoje što više vremena od osam časova ujutro do 20 časova, jer je cilj da što manje đaka bude u školi u isto vreme – poručuje ministar.

Srednjoškolci koji pohađaju prvi, drugi i treći razred svoje ocene mogu da popravljaju kada maturanti više ne budu morali da dolaze u školu.

– Imaće dve nedelje ukoliko žele da poprave ocene, i to počev od 8. juna. Za sve ovo vreme do male mature trajaće ispiti za upis u škole za nadarene. Od ove godine imamo i nove oblasti – za društvene nauke, za umetnost i medije, a povećali smo i na sedam gradova za sportske gimanazije. Prema procenama, javiće se oko 8.000 đaka – ističe Šarčević.

On kaže da srednje stručne škole nisu zbog epidemije mogle da odrade praksu. Kako dodaje, ranije su, primera radi, profesori organizovali nastavu za ugostiteljski i turistički smer u Hrvatskoj, a sada to mogu po Srbiji.

 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan