Skulpture Jovana Soldatovića deo su kulturnog identiteta Novog Sada (FOTO)

Skulpture Jovana Soldatovića deo su kulturnog identiteta Novog Sada (FOTO)

Novosađani i Novosađanke imaju tu privilegiju da svakodnevno i dosledno usvajaju lepotu koju pružaju slike gradskih obeležja kao što su Petrovaradinska tvrđava i arhitektura gradskog jezgra. Život u skladnom okruženju stvara istrajnu vezanost Novosađana i Novosađanki za sopstveni grad. U tom procesu skulpture u gradskom prostoru Jovana Soldatovića (1920–2005) već decenijama doprinose profilisanju identiteta i reputacije Novog Sada, ali i doživljaja grada koji nose njegovi stanovnici.

Kako primećuje Bela Duranci, skulptura je beleg koji spaja čoveka sa okruženjem. Među onima sa kojima svakodnevno živimo u otvorenim prostorima Novog Sada i koje žive u nama prepoznajemo sledeća Soldatovićeva dela: Spomenik žrtvama racije "Porodica" na Keju žrtava Racije, "Razigrani konji" na Novosadskom sajmu, "Đura Jakšić" u Dunavskom parku, "Borba jelena" na Petrovaradinskoj tvrđavi, "Slikar Milan Konjović" ispred Galerije Matice srpske, "Dvoje" ispred Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića, bista Save Tekelije ispred Matice srpske, grupa skulptura oko Instituta u Sremskoj Kamenici i "Branko Radičević" na obližnjem Stražilovu.


Svaka Soldatovićeva skulptura je znamenje i poruka, esencija u bronzi kojom je umetnik zabeležio čoveka i njegovu nepokolebljivu težnju ka slobodi i stremljenju ka nebu – simbolu potrage za lepotom i dobrotom. U "Beleženju čoveka" kako je nazvao jedan od ciklusa radova u bronzi, Soldatović je bio autentični glas u odbranu ljudskog dostojanstva.


Delo Jovana Soldatovića je grandiozno i svedoči o izuzetnosti autora koga s pravom svrstavaju među najznačajnije umetnike socijalističke Jugoslavije. To je razlog što je često bio reprezent vrhunske umetnosti socijalističke Jugoslavije. Njegova skulptura "Dvoje" postavljena je u parku ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku, "Ljudska figura sa mrtvim detetom (Hirošoma)" u Muzeju savremene umetnosti Hirošime a "Rode" u Muzeju skulptura na otvorenom u Midlehajmu. Mnogobrojne nagrade, odlikovanja i proglašenje među dvadeset najzaslužnijih Novosađana 20. veka samo su neposredni dokazi dragocenosti dela Jovana Soldatovića.


Preporuka: Skulpture Jovana Soldatovića se nalaze u Galeriji likovne umetnosti Poklon zbirci Rajka Mamuzića. U Galeriji Matice srpske nalazi se serija Soldatovićević serigrafija "Iskre" kao i pet skulptura uključujući i ona nazvana "Dvoje" iz ciklusa "Beleženje čoveka".

Zavičajni muzej u Čereviću u Ulici Jovana Grčića Milenka 4, poseduje Legat Jovana Soldatovića, koga čini dvanaest radova koje je vajar poklonio svom rodnom mestu. Muzej čuva i legat slikara Milenka Šerbana i rukopisnu zaostavštinu pesnika Jovana Grčića Milenka.


Tekst: Gordana Stojaković
Foto: Turistička organizacija Grada Novog Sada (Aleksandar Milutinović i Dragan Kurucić)

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan