Skupština Grada Novog Sada uvodi instituciju "Zelene stolice"

Skupština Grada Novog Sada uvodi instituciju "Zelene stolice"

Кonferencija "Partnerstvo za zeleni Novi Sad", čiji je cilj da se razvoj politika iz oblasti zaštite životne sredine unapredi uspostavljanjem "Zelene stolice", održana je danas u Skupštini Grada Novog Sada.

Kako javaljaju iz novosadskog parlamenta, kroz formiranje radne grupe, čiji će predstavnici učestvovati u radu "Zelene stolice", uspostaviće se kontinuirana saradnja između organa vlasti Grada Novog Sada i ekoloških organizacija, a radi kreiranja lokalnih politika usmerenih ka održivom razvoju kroz ekonomski napredak, vodeći računa o zdravom životnom okruženju.

Кonferenciju je otvorio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, napomenuvši da je današnji događaj priprema za donošenje odluke o formiranju "Zelene stolice".

– Novosadska Skupština je prvi lokalni parlament koji uvodi instituciju "Zelene stolice", institucije koja diže svest o zaštiti životne sredine sa svim izazovima koji su pred nama. Ponosan sam na to što Novi Sad u tome prednjači i ovo je dodatni korak o dizanju svesti o ekologiji. Moramo stvoriti okruženje i životni prostor da pojedinac živi što bolje – poručio je predsednik gradske skupštine.


On je dodao da Grad Novi Sad, onim što radi i što je radio u prethodnom periodu, pokazuje da ima izuzetno visoku svest o zaštiti životne sredine.

– U prethodnih sedam godina, prema podacima "Gradskog zelenila", zasađeno je više od 23 hiljade stabala, a uklonjeno manje od tri hiljade. Gradonačelnik je pokrenuo akciju sadnje još 10 hiljada novih stabala i time se takođe pokazuje koliko je Novom Sadu bitan visok stepen brige o zaštiti životne sredine – zaključio je Jelušić.

Kako se dalje navodi, uvođenjem "Zelene stolice" Grad Novi Sad čini iskorak u cilju realizacije mera koje su usvojene u "Deklaraciji o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini", koju je Skupština APV usvojila u maju ove godine. Članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović ocenila je da današnja konferencija predstavlja mali korak napred ka formiranju jedne velike stvari za sve Novosađane i Novosađanke.– Кontinuirano unapređenje saradnje civilnog sektora i donosilaca odluka, kroz povećano učešće javnosti u donošenju odluka, predstavljaju najbolji način da se savladaju mnogobrojni izazovi prilikom kreiranja javnih politika u obalsti zaštite životne sredine. "Partnerstvo za zaleni Novi Sad" je izuzetno snažna poruka. Biti partner pre svega znači imati poverenje. Ako imamo poverenja u svog partnera tada postajemo tim, a tim koji je sagrađen na snažnim temeljima može da pomeri granice. Tim koji stoji iza ove konferencije, civilno društvo, Grad Novi Sad i Misija OEBS-a u Srbiji, pokazuje da se voda računa o potrebama građana Novog Sada za zdravijom i lepšom životnom sredinom
– poručila je članica Gradskog veća Mira Radenović.

Кonferenciju je organizaovao Grad Novi Sad uz podršku Misije OEBS u Srbiji, a šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji Džon Кlejton istakao je da podržava spremnost Gradske uprave Novog Sada u ovoj inicijativi.– Verujem da svi delimo odgovornost prema zaštiti životne sredine. Briga o životnoj sredini i zaštitne mere treba da povežu različite generacije, kao i sve delove društva. Te mere treba da poboljšaju ekonomiju, a u isto vreme da podignu kvalitet života, jer se on ne meri samo u novcu. Pitanje zdravog i održivog životnog okruženja treba da se nalazi visoko na listi prioriteta politika, a "Zelena stolica" je korak bliže prema otvaranju mogućnosti da se više različitih glasova čuje povodom ove teme. I nije iznenađenje da se upravo Grad Novi Sad odlučio na ovaj korak, jer je Novi Sad već zeleni grad
– zaključio je Кlejton.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Slobodan gradjanin

  pre 1689 dana i 18 sati

  Ko je u ovom gradu odgovoran za uništavanje zelenih površina perkiranim automobilima?
  Ko je odgovoran što su pešaci proterani sa trotoara jer bahati pojedinci parkiraju vozila na trotoarima.
  Ko je odgovoran za idiotski odluku da investitor nemoralna da obezbedi parking mesta za izgrađenu stambenu zgradu?
  Ko je odgovoran što pauk neće da uklanja vozila sa trotoera na poziv gradjana a komunalna policija neće da radi svoj posao?
  Kad se ova pitanja reše onda će moči da se Novi Sad uključi u borbu za zaštitu životne sredine a ova mafijaška vlast da prestane sa mafijaškim dogovorima sa investitorima.
  Da vas potsetim slucaj PROMENADA.
  DOGOD SE TAKVE STVARI DOGAĐAJU NOVI SAD NEĆE BITI EKOLOŠKI GRAD.

  Oceni komentar:
  0
  1