SKUPŠTINA GRADA: Predstavljen plan detaljne regulacije Kineske četvrti

SKUPŠTINA GRADA: Predstavljen plan detaljne regulacije Kineske četvrti

Plan predviđa samo arhitektonsko i infrastrukturno rešenje prostora nekadašnje fabrike "Petar Drapšin", među Novosađanima poznatijeg kao Kineska četvrt.

Nakon održanog javnog uvida tokom decembra prošle godine, juče je u Skupštini Grada Novog Sada arhitekta dr Darko Polić predstavio Plan detaljne regulacije prostora Kineske četvrti i Češkog magacina u Novom Sadu naglasivši da taj Plan predviđa samo arhitektonsko i infrastrukturno rešenje lokacije.

Kako su prisutni građani pokazali veliku zainteresovanost za konačni sadržaj tog prostora, dr Polić je najavio da će se budući koncept i način upravljanja rešavati kroz neke druge planove, ponovo uz učešće javnosti.

- Suštinski zaključak je da su najznačajniji efekti ovog Plana revitalizacija industrijskog nasleđa i transformacija kojim se prostor određuje za potrebe kulture, umetnosti, zanatstva i preduzetništva u kreativnim industrijama kao jedini takav prostor u Novom Sadu i Srbiji, ali i jedan od malobrojnih u Regionu. Takođe, potrebno je naglasiti da Plan detaljne regulacije predviđa transformaciju Kineske četvrti a ne njeno rušenje, kao i da je onemogućeno pretvaranje te lokacije u stambeno-poslovni ili neki drugi komercijalni prostor – kaže se u saopštenju pres službe projekta Novi Sad 2021.

ODBIJENA VEĆINA PRITUŽBI NOVOSAĐANA: Građani Novog Sada bili su upoznati i informisani o javnoj raspravi, te su se odazvali u velikom broju, pokazujući snažnu želju za učešćem iznoseći svoje stavove, sugestije, primedbe i pohvale. Međutim, kako javlja portal 021.rs, na jučerašnjoj sednici Komisije za planove, održanoj Plavoj sali Skupštine grada, prilikom razmatranja pristiglih pritužbi građana i udruženja, videlo se da je sastavljač plana, preduzeće "Urbanizam", odbilo 99 odsto zahteva Novosađana. Za sad nije potvrđeno da je i sama Komisija odbila sve primedbe, jer su imali tajnu sednicu i rezultati glasanja će biti poznati tek kad predlog urbanističkog plana dođe pred odbornike Skupštine grada, što će biti ovog ili narednog meseca, piše 021.rs.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan