SKUPŠTINA GRADA: Ulice za Olju Ivanjicki, Branka Žeželja, Mariju Kalas…

SKUPŠTINA GRADA: Ulice za Olju Ivanjicki, Branka Žeželja, Mariju Kalas…

Komisija za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi Skupštine grada Novog Sada na današnjoj sednici usvojila je predloge da nekoliko ulica u gradu i prigradskim naseljima dobiju imena. Nakon mišljenja Nacionalnih saveta mađarske, slovačke i rusinske nacionalne manjine i Saveta za međunacionalne odnose grada Novog Sada i saglasnosti nadležnog pokrajinskog sekretarijata, gradski parlament će raspravljati o prihvaćenim predlozima.

Članovi Komisije prihvatili su inicijativu Istorijskog arhiva grada i zaposlenih u Muzeju Vojvodine da ulice u Kovilju ponesu ime episkopa gornjokarlovačkog Ilariona Zeremskog, profesora srpskog jezika i književnosti, kulturnog radnika Miloša Kolarova, slikara Živojina Miškova, političara i nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada, Time Vrbaškog i filologa i oca racionalnog pčelarstva u Srba, Jovana Živanovića. Na području KO Novi Sad dve ulice treba da dobiju naziv po slikarki Olji Ivanjicki i građevinskom inženjeru, konstruktoru i inovatoru, profesoru Univerziteta, Branku Žeželju. Veternik bi ubuduće mogao da ima ulice, književnog istoričara i teoretičara, kritičara i prevodioca, profesora Univerziteta Dragiše Živkovića, filozofa, pravnika, pedagoškog pisca Uroša Stefana Nestorovića, doktora medicine Jovana Apostolovića, grčke operske pevačice Marije Kalas i srpskog učitelja, monaha i filozofa Save Mrkalja.

Takođe, predloženo je da ulice, u Petrovaradinu dobije ime Ulica orahova, u Ledincima Ulica sremskih vinograda i u Sremskoj Kamenici Ulica mirisna poljana.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Miki

  pre 1468 dana i 2 sata

  A kakve veze jkp stan ima sa ulicnom rasvetom?

  Oceni komentar:
  0
  0