SLANE PERECE: Otkrivamo gde Novosađani najviše vole da jedu ovo hrskavo pecivo

SLANE PERECE: Otkrivamo gde Novosađani najviše vole da jedu ovo hrskavo pecivo

Ima li među pecivima šta jednostavnije, a ukusnije od slanih pereca? Nezaobilazni su deo svake pekare, a jednako se kupuju za doručak ili večeru. Kod nas su omiljene, a neretko se kupuju i po dve-tri odjednom.

Istorijski zapisi dokazuju da su perece veoma star pekarski proizvod, ali je njihovo poreklo do kraja nejasno, čak i povezano sa raznim legendama. Ne zna se da li su ih iskreirali italijanski monasi davne 610. godine ili su ih smislili nemački ili francuski pekari godinama kasnije. Jedna od zanimljivijih legendi kaže da su italijanski monasi svojim studentima kao obrok davali pečeno testo u obliku ruku prekrštenih preko ramena, što je tada bila tradicionalna poza tokom molitve.

Da li je tako ili ne, ne znamo, ali sa sigurnošću tvrdimo da je u pitanju jedna od najprodavanijih vrsta peciva, barem u našem gradu.

Zato smo pitali naše čitaoce u kojoj pekari u Novom Sadu su najbolje perece i zašto im se sviđaju, a od mnoštva odgovora, izdvojili smo najčešće pomenuta mesta.


PEKARA "PEREC"

Simpatična pekarica u Ulici Laze Telečkog, koja, sasvim slučajno, nosi baš naziv ovog hrskavog slanog peciva, apsolutni je pobednik što se Novosađana tiče – najveći broj naših čitalaca tvrdi da su baš tu mese i prodaju najukusnije perece!

Suve, tanke, cvrckaju pod zubima, testo je kao za bavarske, i ono zbog čega su najbolji su začini koje obožavam: ljute sa tucanom paprikom, a mislim da ima i sa origanom ili nešto slično – opisao je jedan od čitalaca koji su glasali.

Saznajemo da su perece ovde jedinstvenog ukusa a, pored klasičnih i ljutih, mnogi hvale i one sa belim lukom.

Da izbor naših čitalaca nije slučajan, potvrđuju i Gugl recenzije koje smo prelistali, gde su, takođe, perece ubedljivo najhvaljeniji proizvod. Verovatno su one jedan od razloga zašto je u ovom prodajnom objektu, kako se navodi, svakog jutra gužva.

Naspram pekare "Perec", u našoj anketi ostali lokali pomenuti su u mnogo manjem broju, a oni koji su dobili više glasova su: • Pekara "Žeki" (u Jevrejskoj i na Spensu)

 • Restoran "Pera Ždera" u krugu KCV-a

 • Pekara "Sajam"

 • Radionica peciva "BakeRoom" u Temerinskoj

 • Pekara "Reško" na Detelinari

 • Pekara "Krosti"

 • Pekara "Tvrđava" na Telepu


Da li je stvar dobre lokacije, umešnosti pekara, proverenog recepta, specijalnih dodataka, ljubavi ili nečeg desetog, tek, naši sugrađani osete razliku koliko god se perece jednostavno pravile.


Ukoliko ste propustili da odgovorite u anketi na našoj Fejsbuk stranici, u komentaru ispod ovog teksta možete napisati gde vi kupujete perece i zašto vam se baš na tom mestu dopadaju.

Oceni vest:
8
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • humanista

  pre 34 dana i 20 sati

  Ja najvise volim da ih jedem kod svoje kuce.

  Oceni komentar:
  6
  8
 • Govorim nešto što svi znamo

  pre 34 dana i 4 sata

  Joj. Ne pišite o perecama. Jer, već sada, pekari to počinju da posmatraju kao De Luxe proizvod. Ode perec sa 60 na 120 rsd.
  Mislim da je bezobrazluk naših pekara najveći na svetu.
  Ona izreka - "Pa što ga ne jedeš, čiko?" ima tendenciju da postane svakodnevno stanje.
  Pune vitrine nečeg, što niko ne želi da kupi po toj ceni.
  I šta je tu još zanimljivo?
  Da vlada, koja sve to dobiva džabe, smatra da je to dobro, da je to europski, i da sa tim treba nastaviti.
  Da radni čovek ne treba jeftino da jede.

  Oceni komentar:
  2
  11
 • Miloš

  pre 32 dana i 6 sati

  Uglavnom sve gadno,suvo, nejestivo. Ali ovde sve prolazi. I još skupo..

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Mića Sirotanović

  pre 30 dana i 21 sat

  To je javna tajna ali Lidlova pereca je odavno najbolja novosadska.

  Oceni komentar:
  1
  4