"SLATKIŠI DVE MAME": Medenjake i liciderska srca obožavaju Novosađani svih generacija (FOTO)

"SLATKIŠI DVE MAME": Medenjake i liciderska srca obožavaju Novosađani svih generacija (FOTO)

Kada su pre četiri godine počele da prave "slaniše", Jovana Bjelić i Jelena Benović iz Novog Sada nisu ni slutile da će danas njihovi medenjaci biti omiljena poslastica kako među mlađim, tako i među starijim Novosađanima.

Medenjake, ovsene keksiće, popse, a od nedavno i liciderska srca, prodaju preko Fejsbuk stranice "Slatkiši dve mame" i, kako kažu, veoma su zadovoljne onim što su postigle za ove četiri godine.


Jovana
je zaposlena u Nacionalnoj asocijaciji praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR, dok je Jelena trenutno nezaposlena, ali zarađuje tako što sa svojim prijateljicom od testa pravi prava mala umetnička dela.

– Sve je počelo sasvim slučajno i to pre četiri godine kada smo obe bile nezaposlene. Tada sam dala otkaz u jednoj privatnoj firmi gde se nije poštovalo radno vreme i gde sam po ceo dan, pa čak i vikendom, radila i svoje navodno slobodno vreme provodila na poslu. Pošto imam dve ćerke, želela sam da što više vremena provodim sa njima i zato sam dala otkaz. Onda smo nas dve smislile da pravimo "slaniše", koji su našli put do srca Novosađana, Međutim ubrzo sam se opet zaposlila i shvatila sam da slana peciva iziskuju mnogo više vremena od slatkiša, jer porudžbine moraju praktično da se isporuče čim izađu iz rerne – objašnjava Jovana.


Uporedo sa slanim programom, pravile su i slatkiše na kojima su se zadržale do današnjeg dana, a s obzirom na to da je reč o ručnoj izradi kolačića – počevši od mešenja testa, pečenja, glaziranja i pakovanja – njih dve su ostale dosledne isključivo maloj kućnoj proizvodnji. Ne žele da šire biznis jer im je najvažniji kvalitet i zadovoljstvo mušterija.

– Uglavnom nam medenjake uzimaju firme za proslave, a traže da se na kolače ispisuje logo. Zatim, česte mušterije su maturanti, deca vrtićkog uzrasta, kao i mališani nižih razreda osnovne škole. Oni obožavaju medenjake u obliku smajlića, jednoroga i oblačića – kaže naša sagovornica, dodajući da najviše porudžbina imaju oko Nove godine i Božića, te oko Uskrsa i 8. marta.


Kako je preporuka najbolja reklama, tako su i njihovi medenjaci postali zaštitni znak mnogih proslava punoletstva, venčanja i raznih promocija, a dospeli su čak i do Australije (slika dole).


Kolačiće napravljene s puno ljubavi ove dve Novosađanke spremaju po staroj recepturi, od meda, jaja, brašna i još nekih tajnih sastojaka

Pored puno truda i ljubavi, njih dve su u svoje medenjake unele i veliku dozu umetnosti, jer kada je reč o tehnici rada tu su, kako Jovana ističe, obe dosta napredovale i usavršile zanat, jer obraćaju pažnju na svaki detalj kako bi medenjaci bili još lepši i interesantniji. Trude se da izađu u susret svima, a želja im je da svaka njihova mušterija bude zadovoljna i sa osmehom na licu. Osim što prijamu narudžbine, njih dve se pojavljuju  i na raznim manifestacijama u gradu, pa ukoliko posećujete neke od njih, možete kupiti ove kolačiće.

– Dva puta godišnje se pojavljujemo na "Noćnom bazaru". Tada su nam najvatreniji pomagači moje dve ćerke Marija i Elena i Jelenini, sinovi Aleksandar i Marko. Njih četvoro sve prodaju za tili čas i po njima smo i poznate na manifestaciji – objašnjava naša sagovornica.


Sve ovo ne treba da čudi, jer ove Novosađanke vredno rade tokom noći – umese testo koje mora da se "odmara" barem četiri sata, zatim ga oblikuju, ručno ukrašavaju, ponekad i po šablonu, i to najfinijim jestivim bojama i flomasterima. Imaju i razne modlice.

Pošto Jovanina majka živi u Australiji često joj donosi i šalje jestivi material koji je na tom kontinentu trenutno u modi.

Jovana naglašava da više voli da iscrtava rukom nego da pravi jestive šablone, ali, ukoliko joj mušterija naruči medenjake koji iziskuju taj šablonski način izrade ona, to svakako ispoštuje.


Jovana se pohvalila da joj dosta pomažu i ćerkice, koje već sada pokazuju interesovanje za medenjake, jer kada ih nose svojim drugarima u školu, mama ih umesi, a njih dve ukrašavaju.

Od nedavno su u svoj program uvrstile i liciderska srca, njih prave od istog testa kao i medenjake, a kako saznajemo, i ova poslastica se odlično "primila" kod naših sugrađana.

Nemamo u planu da ovaj naš lepi hobi preraste u neki ozbiljan biznis. Za sada nam dobro ide i fino može da se zaradi lepa mesečna platica. Pošto smo obe prvenstveno mame, pa tek onda sve ostalo, radimo onoliko koliko nam odgovara kako bi se što više posvetile deci. Jedino oko Nove godine imamo baš puno posla kada najviše poručuju preduzeća i tada ne primamo narudžbe od svih, već samo od naših stalnih mušterija – navodi na kraju Jovana.


Tekst: Ljiljana Natošević Milovanović
Foto: Aleksandar Jovanović/mojnovisad.com, Fejsbuk stanica "Slatkiši dve mame"

Oceni vest:
15
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan