Slovačka donirala Novom Sadu 50.000 evra za borbu protiv Kovida-19

Slovačka donirala Novom Sadu 50.000 evra za borbu protiv Kovida-19

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasador Slovačke republike Nj. E. Fedor Rosoha potpisali su ugovor o donaciji Slovačke agencije za međunarodni razvoj Gradu Novom Sadu.

– U ime Grada Novog Sada zahvaljujem se novoimenovanom ambasadoru i Vladi Slovačke Republike. Ovaj gest pokazuje da možemo očekivati još bolje odnose sa ambasadom Slovačke. Na incijativu gospodina Rosohe obezbeđena je donacija u iznosu od 50.000 evra namenjena našim zdravstvenim ustanovama za borbu protiv Kovida-19. Novac će biti usmeren na primarnu zdravstvenu zaštitu, ili Domu zdravlja ''Novi Sad'' ili Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Našim prijateljima u Slovačkoj želimo da se uspešno izbore sa epidemijom i da se što pre vratimo normalnom životu. Srbija i Slovačka imaju odlične odnose, a posebno vezano za teritorijalni integritet Republike Srbije. Slovačka nacionalna zajednica je neotuđivi deo Novog Sada, Vojvodine i Srbije, pa je prirodno da ambasada Slovačke ima više aktivnosti. Ovde su smeštene ustanove Slovačke nacionalne zajednice, pre svega iz oblasti prosvete i kulture, a spremni smo da razgovaramo da se objedinjeni Slovački kulturni centar oformi u Novom Sadu. Ponosni smo na slovačku kulturu koja je deo ovdašnjeg kolorita, a Kisač predstavlja biser svega što čini Novi Sad jedinstvenim – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Ambasador Rosoha izrazio je zadovoljstvo što u ime svoje države i ministra Ivana Korčoka može da uruči donaciju gradonačelniku kao pomoć u borbi protiv epidemije virusa Korona.

– Verujem da će sredstva biti iskorišćena na najbolji mogući način kako bi se virus stavio pod kontrolu. Srbija i Slovačka su u proteklim mesecima pokazale spremnost i odgovornost da sačuvaju zdravlje što većem broju svojih građana. Timskim radom i uz podršku državnog aparata naše zemlje nisu dozvolile da se dogodi italijanski i španski scenario. Ovom donacijom učvršćena je bratska veza koja nas spaja. Slovačka nacionalna manjina je brojna u Vojvodini i naši braća i sestre treba da znaju da uvek mogu računati na pomoć države svojih predaka, a donacija će koristiti i svim drugim građanima Vojvodine - rekao je ambasador Slovačke Republike i dodao da je ovo prvi korak buduće uspešne sradnje i partnerstva sa Novim Sadom.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan