Smanjen broj prijava zbog ujeda napuštenih pasa u NS, više tužbi zbog upada u šaht

Smanjen broj prijava zbog ujeda napuštenih pasa u NS, više tužbi zbog upada u šaht

Iako se svaka treća tužba odnosi na ujed psa, podaci novosadskog pravobranilaštva pokazuju da se po prvi put u poslednjih nekoliko godina smanjio njihov broj.

Kako saznaje Radio 021, dok je u 2018. godini bilo čak 2.229 žalbi zbog ujeda napuštenih pasa, ove godine, do novembra meseca, broj tužbi je drastično smanjen na 580. Za naknadu štete građani traže između 90.000 i pola miliona dinara.

Protiv Novog Sada od početka godine pokrenuta su ukupno 1.734 parnična postupka. Nakon ujeda pasa, drugi najčešći razlog iz kog građani tuže Grad je upad u rupu. U 172 sulučaja građani traže naknadu zbog pada na ledu, dok su 44 tužbe podnete zbog upada u šaht. U 2018. godini ukupan broj predmeta vezanih za okliznuće, upadanje u rupe i slivnike bio je 584, što bi značilo da se taj broj, samo do novembra ove godine, povećao za 208.

Što se tiče ustanova čiji je osnivač Grad Novi Sad, najčešće su tužene škole i Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" zbog povreda u toku nastave, a isplaćene sume se kreću u rasponu od 60.000 do 80.000 dinara, prenosi Radio 021.

Novi Sad je u protekloj deceniji platio stotine miliona dinara zbog ujeda pasa na ulicama, a sumnja se da je većina slučajeva nameštena. 

ISTORIJSKA PREKRETNICA U VRBASU: Kako je ranije objavio 021.rs, u Vrbasu je u pokrenut prvi sudski postupak zbog lažnog prijavljivanja ujeda napuštenih pasa. To se smatra istorijskom prekretnicom, s obzirom na to da dosad nije bio odbačen nijedan zahtev za nadoknadu štete zbog ove povrede, a za to se iz opštinskog budžeta godišnje izdvajalo i do 20 miliona dinara. Otkrivanju prevare doprinelo je davanje većih ovlašćenja Komisiji za utvrđivanje osnova i visine nadoknade štete nastale usled ujeda pasa, a naročito uključivanje lokalne policije u istragu sumnjivih prijava. Takođe, lekarima je zabranjeno da napišu da je nekog ujeo pas lutalica jer ujed može biti i od psa koji ima vlasnika, što se vrlo često i dešava. Lekari opšte prakse ubuduće neće smeti da potvrde, nego samo da postave sumnju na ugriz psa, navela je Mirna Paroci, opštinski pravobranilac u Vrbasu, a preneo Radio 021. 

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan