SMISAO BESMISLA: Putarine poskupele, a ovo su vam prećutali!

SMISAO BESMISLA: Putarine poskupele, a ovo su vam prećutali!

Od pre dva dana putarine u Srbiji plaćate 10 posto više, ministarka Mihajlović je lepo pre nekoliko dana objasnila da je to za vaše dobro, višegodišnji vd direktor "Puteva Srbije" gospodin Drobnjak smatra da nije smenjen jer su Vlada Srbije, pretpostavljamo onda i premijer Vučić, zadovoljni njegovim radom, ali gde je, u stvari, onda ZAČKOLJICA...

Pa evo je: Dok vam ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović priča da je poskupljenje putarine za 10 odsto bilo neophodno, jer to doprinosi izgradnji puteva koji treba da budu što kvalitetniji, koji treba da budu što bolji, jer treba da budemo bezbedni na tim putevima i da je upravo to razlog i da će se na to novac od putarina trošiti, prećutkuje vam da već skoro godinu dana, od uvođenja zatvorenog sistema naplate, "Putevi Srbije" ne naplaćuju putarinu na oko 80 kilometara koridora 10 na auto-putu E75, od Siriga do granice sa Mađarskom, naravno u oba smera.

Na ovo smo upozoravali još u maju prošle godine, a koliko su ovim oštećeni budžet Republike Srbije, i građani Srbije, pitanje je za sudske veštake i javnog tužioca, ali izgleda da on nije imao vremena da se bavi ovim pitanjem. Ipak, to ne bi trebalo da bude neka teška matematika, ako se uzme u obzir da prema podacima koje objavljuje upravo JP "Putevi Srbije", ovom deonicom dnevno u jednom smeru prolazi oko 5.000 vozila, što automobila, što autobusa i kamiona. Pa onda taj broj puta cena po kilometru, pa puta broj dana. Lepa suma. Verujemo dovoljna da se povede bar istraga da li je ovde reč o nedomaćinskom poslovanju državnom imovinom, nedaj Bože zloupotrebi položaja. Ovako po logici stvari, izgleda da bi moglo da se radi o ozbiljnom i vrlo kažnjivom (ne)delu, ali, ko zna, možda partijsko gazdovanje javnim dobrima ima neku drugu logiku, da ne kažemo svoj samoodrživ smisao besmisla. A i ko će se baviti sa tih tričavih 80 kilometara autoputa u momentu kada gradimo više puteva nego ikada u novijoj istoriji. Ima se, može se.

I eto, danas nam lično i vd direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak objasni da nam se može. U izjavi za Televziju N1, on je objasnio da je u Srbiji najjeftinija putarina jer se plaća po kilometru, podeli sa nama stav da “naplata putarina vinjetama nije poštena“, i pri tome istaknu da je sreća da je Zorana Mihajlović ministarka, jer je veoma zahtevna i gleda svaki zarez i svakog dana proziva da se završi ono što je započeto.

Iako se ranije spekulisalo da je premijer Aleksandar Vučić spremio smenu za Drobnjaka, on nam je danas objasnio i "da nije smenjen jer su u Vladi zadovoljni njegovim radom".

- Radim ovaj posao 30 godina i glupo je da ga ne znam, ne bih ga ni radio da ga ne znam. Ko ne zna posao ne treba ni da ga radi, a to naročito važi za direktore, reče Drobnjak.

Dakle, čovek zna da radi svoj posao. Znači da onda zna i zašto je dobro da Srbije ne naplaćuje 80 kilometara autoputa koji je izgradila. Treba samo neko ozbiljan da ga pita, a ne novinari, možda ista ta "veoma zahtevna"“ ministarka, ili, možda, tužilac?

OBAVESTITE PREMIJERA, DA SE NE BLAMIRA: Pre četiri dana premijer Srbije Aleksandar Vučić je komentarišući početak naplate putarine na pedesetak kilometara nove deonice auto-puta od Ljiga do Preljine izjavio sledeće: "Još nijedan slučaj u svetu nisam čuo da se ne plaća putarina, osim kod nas što se nije plaćala dva meseca".

- Zamislite, naplaćivaćemo putarinu, to je divna, a ne loša vest, jer imamo auto-puteve, rekao je Vučić.

Dakle, obavestite premijera, ima još jedan slučaj da se putarina ne naplaćuje. Istina, takođe kod nas!

Oceni vest:
15
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jasna

  pre 1669 dana i 3 sata

  Kako nije sramota tog Drobnjaka da priča gluposti!
  Putevi su nam u katastrofa stanju! Krade se decenijama! Signalizacija i obeležavanje je takodje katastrofa!!! Šta je bilo sa onom Alpinom? pa sa NIbens roud... Sve je to on gledao i ćutao...

  Oceni komentar:
  1
  11
 • goran

  pre 1669 dana i 1 sat

  Ta nećemo se valjda jediti zbog nekoliko desetina miliona eura,ma neka se naša turska braća voze besplatno tih 80km,ionako će odgovor biti tenderska procedura je u toku radovi će početi na proleće itd...Mene više brine sledeće ,sada se hvale da smo jeftiniji od Madjara i njihove vinjete koja iznosi 11 eur.Ok trenutno tom istom turčinu treba kroz Srbiju 1150 din to jest 9,3 eur.Ali kad se doda ova nova rampa kod Horgoša i ova nova dole kod Pirota onda će prolaz kroz Srbiju biti oko 13 do 14 eura,šta ćemo tada reći kao argument .

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Vlada Vrbas

  pre 1669 dana i 1 sat

  Nekad je auto put išao do Siriga. Sad je izgradjen taj krak ali ne treba da se naplaćuje još neko vreme. Veliki deo saobraćaja je išao preko truckavog puta, kroz gradove i sela severa. Puno ljudi nastradalo. Puno buke od teških kamiona. Nemojte samo negativno, ipak smo ljudi.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Pera

  pre 1668 dana i 23 sata

  Ovaj premijer počinje da liči na jednog pređašnjeg, koji takođe ni o čemu nije bio obavešten

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Nikola

  pre 1668 dana i 20 sati

  Uopste nije lepo da kvarite dil koji jp putesestvija srbije i direktor koji zna znanje ima sa prevoznicima na ovoj ruti. Mnogo je tu novaca u igri. Lepo se da podeliti. A obični gradjani će to nadoknaditi sa ovih 10 posto. U partijskom slengu to mu ga dodje win-win. Ako niste u kolu sami ste krivi.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Petra

  pre 1668 dana i 20 sati

  Banda jedna, samo mi žao premijera sto ga izblamirase. Ne zna čovek, ne plaća ništa već godinama. Na vozi, vozaju ga :-)

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Glas razuma

  pre 1668 dana i 20 sati

  Nemate pojma. Tuzilac nema vremena za ove gluposti. Traži totalne idiote iz Savamale, češlja ugovor sa Etihadom, a brinu ga i neki doktorati, itd. Teško je, a rasprodaja stanova i vila u toku, pa treba stići ....

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Rade

  pre 1666 dana i 21 sat

  Izvinite, ali ona oranica od Sriga do Horgosa je sve samo ne autoput! Po svim standardims ono nije ni blizu auto puta!

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Pesnik

  pre 1666 dana i 20 sati

  Slazem se da je logicno placati putarinu za svaki predjeni km. Deonica Sirig - Subotica se nenaplacuje i to je istina. Ali, ako je cena za predjenih 220 km od Beograda do Nisa kostala 730 din. a deonica od naplatnog punkta S. Pazova - Sirig 80 km, kosta 290 din. Sta je tu nelogicno? Od Siriga do Subotice ima 80 km. Zanimljivije bi bilo javnom tuziocu da postavi pitanje, zasto smo godinama placali od Siriga do Vrbasa 330 din? A u pitanju je 18. km? Ili od naplatne rampe Naisus do Doljevca i sada naplacuju 190 din. Ili sada naplacuju od ulaska na autoput Sirig do Vrbasa 270 din. To treba da objasni kriminalac Drobnjak i njegova omolovana ministarka koji otimaju gradjanima Srbije novac.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Zdenko

  pre 1666 dana i 4 sata

  U Nemackoj se putarina ne neplacuje i to svi vrlo dobro znamo!

  Oceni komentar:
  0
  2