Šoping u inostranstvu: Niske cene i povrat PDV-a

Šoping u inostranstvu: Niske cene i povrat PDV-a

Velike rasprodaje uoči božićnih i novogodišnjih praznika u zemljama Evropske unije svake godine privuku i na hiljade srpskih putnika, prvenstveno zbog povoljnih cena.

Naše građane, uz dobar pazar, dodatno raduje i pravo na povraćaj poreza na gotovo svu kupljenu robu. Uslov je da kupovina u jednoj radnji premaši određeni iznos, koji se razlikuje od države do države.

U Mađarskoj je minimalni iznos koji se treba potrošiti da bi se dobio povrat PDV-a 170 evra. Sam PDV je 27% ali procenat povrata na granici varira od otprilike 20 do 27% u zavisnosti od vrste robe i prodavnice.

Italija ima jedan od najviših limita potrošnje, kao uslov za povraćaj PDV – minimum 155 evra. Ovaj iznos stranac mora da potroši u jednoj prodavnici u istom danu, da bi ostvario pravo na povraćaj PDV od 22 odsto prilikom povratka u Srbiju.

U Austriji je minimalni iznos za povrat PDV više nego duplo manji u odnosu na Italiju – 75 evra. Stopa PDV u Austriji je 20 odsto. 

Grčka je nedavno snizila limit za povraćaj PDV sa 120 na 50 evra, Osnovna stopa poreza na dodatu vrednost u Grčkoj je trenutno 24 odsto.

Slovenija i Hrvatska su odobravaju strancima povraćaj PDV na kupljenu robu – Slovenija za minimalni pazar od 50 evra, a Hrvatska za 500 kuna (što je oko 67 evra). U Deželi vraćaju 22, a u Hrvatskoj 25 odsto poreza na dodatu vrednost.

Postupak za povraćaj PDV je uglavnom isti za sve. Prilikom napuštanja te države, na carini se prijavljuje kupljena roba (isključivo u prodavnicama koje imaju oznaku o omogućenom povraćaju PDV), pokazuju računi i dobija pečat, odnosno markica.

U nekim državama novac se dobija u kešu, na licu mesta (poput graničnog prelaza Evzoni između Grčke i Makedonije, gde se posle overe carinika iznos PDV podiže u fri-šopu), a negde je potrebno vratiti se u istu prodavnicu u roku od, uglavnom, šest meseci.

Pravo na povraćaj PDV u Srbiji od 20 odsto imaju samo strani državljani, koji nisu poreski obveznici i nemaju prebivalište u Srbiji, i koji u prtljagu iznose kupljenu, nekorišćenu robu u vrednosti iznad 150 evra, uključujući PDV, u dinarskoj protivvrednosti, u roku od tri meseca od dana kupovine, rečeno je Novostima u Poreskoj upravi Srbije.

Uslov je da carinskom organu radi overe podnesu ispravno popunjen obrazac REF 4, koji je na lični zahtev kupca popunio prodavac, kao i originalne račune za kupljenu robu.

Izvor: bizlife.rs

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan