Spens traži projektanta za novu strategiju razvoja

Spens traži projektanta za novu strategiju razvoja

Sportski i poslovni centar "Vojvodina" – Spens – od kada je otvoren 1981. godine, nije značajnije obnavljan, usled čega je postao energetski neefikasan i nefunkcionalan, tako da se danas vodi kao jedan od najvećih potrošača u Novom Sadu.

Po najnovijim podacima, tokom godine troši više od 7.000.000 kilovat-sati toplotne energije i oko 10.000.000 kilovat-sati električne. O iznalaženju rešenja za probleme hrama novosadskog sporta godinama se diskutuje, ali se čitava stvar tek sad pokrenula s mrtve tačke, odnosno kada je Grad odlučio da ga, umesto da ga sruši, u potpunosti obnovi, pošto je reč o višenamenskom objektu koji je od izuzetno velikog opšteg, društvenog i ekonomskog značaja za Novi Sad, AP Vojvodinu i Republiku Srbiju, piše Dnevnik.

Spens je pre nekoliko dana raspisao javnu nabavku putem koje traži projektanta za novu strategiju razvoja i novi projektni zadatak za obnovu, a procenjena vrednost javne nabavke je 6.666.667 dinara (bez PDV-a). Kako se navodi u dokumentaciji, nastojaće se da se pronađe pravi balans između održivog urbanog prostora i poboljšanje komercijalne vrednosti objekta.

Izrada projektnog zadatka će se odvijati kroz dve faze. Prvo će se izraditi studija, i to mesec nakon zaključenja ugovora. U okviru studije, biće neophodno odrediti buduću namenu Spensa u celosti, kao i namenu svih njegovih zasebnih delova. U dokumentaciji se ističe da objekat treba da zadrži osnovnu funkciju, odnosno da i dalje bude namenjen za sportske sadržaje i održavanja manifestacija, dok studijom treba utvrditi moguća dopunska i dodatna ili proširenja postojećih sadržaja sportskog, kulturnog, obrazovnog, inovativnog stvaralaštva (posebno onih koji trenutno ne postoje na Spensu) ili se odvijaju u manjem obimu.

Osnovni cilj realizacije te faze zapravo je ocena socijalnog i komercijalnog potencijala Spensa, kao i da se analizira koliko bi građani koristili sadržaje koje objekat može ponuditi. Potom će se izraditi projektni zadatak, koji bi trebalo da definiše opšte i posebne zahteve investitora u pogledu izgleda objekta, sadržaja, namene i rasporeda prostora unutar njega nakon obnove.

Uvid, odnosno preuzimanje konkursne dokumentacije neophodne za davanje ponude, može se uraditi u prostorijama JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina", Sutjeska 2, radnim danima od 10 do 14 časova u kancelariji 5 na drugom spratu, kao i na portala javnih nabavki: http://www.portal.ujn.gov.rs i sajtu http://www.spens.rs.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan