Spisak Diane Budisavljević sa podacima o 5.800 dece spasene iz ustaških logora, od ponedeljka dostupan javnosti

Spisak Diane Budisavljević sa podacima o 5.800 dece spasene iz ustaških logora, od ponedeljka dostupan javnosti

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić izjavio je da originalni spisak 5.800 imena srpske dece koje je iz ustaških logora spasila Diana Budisavljević sadrži sve podatke iz kojih se može saznati njihov pravi identitet, podaci o njima i njihovim roditeljima.

On je za RTS potvrdio da će spisak od ponedeljka javno biti dostupan u Muzeju.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Dejan Ristić je rekao da su Diana Budisavljević i njeni saradnici tokom Drugog svetskog rata spasili oko 12.000 dece, kao i da je Muzej žrtava genocida došao do spiska sa imenima 5.800 spasene srpske dece.

Spisak je autentičan. Potiče iz druge polovine 1942. godine. Nastao je u Zavodu za gluvonemu decu u Zagrebu. Prvorazredno je važan istorijski izvor, za koji se smatralo da je nestao i da je uništen. Sadrži sve podatke dece – njihovo ime i prezime, imena oca i majke, mesto i datum rođenja, mesto logora, kao i sve podatke o hrvatskim usvojiteljima – priča Ristić.

Prema njegovim rečima, svima sa tog spiska koji su još živi ili njihovim potomcima mogu pomoći da saznaju stvarni identitet i ko su im preci.

FOTO: "Dnevnik Diane Budisavljević" ganuo Novosađane na premijeri u Areni

Emotivne poruke

Ristić kaže da se, nakon što je juče predstavljen spisak, javio veliki broj građana imejlom i preko Fejsbuk stranice Muzeja žrtava genocida.

Poruke su emotivne i dirljive. To su deca i unuci onih za koje se smatra da su preživeli i nalaze se na spisku. I elektronski ćemo odgovarati na zahteve sugrađana – ističe Ristić.

Naglašava da će spisak od ponedeljka javnosti biti dostupan u Muzeju žrtava genocida, kao i da će se potruditi da u narednom periodu bude i javno izložen.

U spomen-području Donjoj Gradini sutra će biti obeležen Dan sećanja na žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Slobodanka Popovic

  pre 444 dana i 20 sati

  Postovani,
  Da li se na spisku slucajno nalazi Simeun Rudez od oca Jove i majke Jule iz sela Gredjani, opstina Okucani?
  Najlepse Vam hvala.

  Oceni komentar:
  0
  0