SRAMOTA: Evo kako se u NS rešava problem raskrsnica na kojima „otpadaju bubrezi“

SRAMOTA: Evo kako se u NS rešava problem raskrsnica na kojima „otpadaju bubrezi“

Da se ovo dešava negde drugde, možda bi, ali samo možda, nekome bilo i smešno, ovako pošto se dešava u našem gradu, najnoviji potez novosadske gradske uprave i putara, uopšte nije smešan. Pre je, rekli bi smo - sramotan, neprofesionalan i ponižavajući za građane. A o čemu se radi? Radi se o tome da su gradski oci i putari našli izuzetno (ne)prikladan način da reše dugogodišnji problem opet izuzetno nebezbednih velikih i važnih raskrsnica u Novom Sadu na kojima zbog kratera, kolotraga i asfalta u formi oranica, Novosađani godinama voze u nebezbednim uslovima i uz to redovno na njima „ostavljaju bubrege“, a o amortizerima i sličnim sklopovima na kolima da i ne govorimo ....

A kako su ga to rešili? Pa vrlo inteligentno. Pre neki dan na jednoj od najvećih i najprometnijih raskrsnica na Bulevaru oslobođenja, koloklvijalno - na raskrsnici kod lutrije, lepo su postavili znakove upozorenja na neravan kolovoz i dopunske table „kolotrazi 100m“. Eto, oni su vas lepo upozorili, pa ako se nekome nešto desi, oni čisti! Ukratko, umesto ispravljanja nepravilnosti i rešenja problema, odlučili su se za pristup „pranje ruku“.

 

 

Za one koji će reći da smo na kraj srca i da je to verovatno samo privremeno rešenje dok ne počne građevinska sezona, evo informacija da neravnine na ovoj raskrsnici nisu od juče i da su tu bile i tokom leta i prošle/prošlih građevinskih sezona. Takođe, ako vozite ili vas voze novosadskim ulicama i bulevarima, onda vas ne treba podsećati da ovo nije raskrsnica koja je u najgorem stanju. Pogledajte na primer raskrsnicu kod Minakve, na kojoj samo nedostaju alpinisti, ili raskrsnicu Bulevara Evrope i Futoškog puta. Tu se naravno spisak ne završava, jer je broj nebezbednih raskrsnica u Novom Sadu mnogo veći i takve su godinama.

Mediji na ovo upozoravaju već dugo, ali se eto nekako desilo da u Novom Sadu iz nekog volšebnog razloga raskrsnice, čak i posle kompletnog renoviranja, u vrlo kratkom roku, dobijaju izglede mlađih venačnih planina. Ako vam padaju na pamet reči javašluk, zakidanje na materijalu, loše izvedeni radovi, presipanje gradskih para u privatne džepove, to je vaš lični stav i mi ne stojimo iza njega.

 

 

Elem, postoje zakoni i postoje ljudi koje plaćamo da bi brinuli o bezbednosti puteva. Ako bacimo pogled na najsvežiji Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima i njegov Član 156, tamo ćemo pročitati sledeće: “Putevi moraju biti projektovani, izgrađeni, rekonstruisani i održavani tako da se saobraćaj na njima može odvijati nesmetano i bezbedno i moraju ispunjavati propisane uslove ... Redovnu kontrolu javnog puta u eksploataciji sa aspekta bezbednosti saobraćaja na putu vrši organ nadležan za poslove saobraćaja - inspektor za javne puteve. Upravljač javnog puta mora obezbediti da se, na osnovu nalaza inspektora za javne puteve, sačini projekat kojim se utvrđuju mere za bezbedno odvijanje saobraćaja na putu. Upravljač puta dužan je da prati stanje bezbednosti saobraćaja na putu, obezbedi nezavisne projekte u cilju identifikacije opasnih mesta najmanje jedanput godišnje i nezavisne projekte mapiranja rizika na deonicama i identifikacija najopasnijih deonica, obavlja stručne analize visoko rizičnih deonica puta (crne tačke), sačini pojedinačan projekat za saniranje rizičnih deonica i opasnih mesta i preduzme mere za saniranje visoko rizičnih deonica puta i opasnih mesta u skladu sa tim projektom. U slučaju saobraćajne nezgode sa najmanje jednim poginulim licem, upravljač javnog puta dužan je da na osnovu nezavisne ocene, u roku od mesec dana, utvrdi uzrok, odnosno doprinos javnog puta nastanku, odnosno posledicama saobraćajne nezgode i preduzme mere u cilju unapređenja bezbednosti puta. ...“.

Dakle, pitanje je da li ima inspektora za javne puteve i šte bi se recimo desilo kada bi naložili zatvaranje nekih od najprometnijih raskrsnica, jer su, recimo, nebezbedne, a mi mislimo da jesu. E, to bi, verujemo, izazvalo gnev stotina hiljada Novosađana, a onda bi se gradonačelnik i ostatak gradske uprave češkali po glavi. Da li bi to promenilo stanje? I da li to mogu da urade inspektori koji su i sami deo gradske uprave?

A, šta na primer, vi možete. Možete, recimo, da budete proaktivni i da se žalite Inspekciji za saobraćaj i puteve, odnosno, Odseku za kontrolu puteva, u okviru koga se vrši kontrola izgradnje, rekonstrukcije i održavanja puteva. Kontakt možete naći OVDE. Možete da budete pasivni i da svaki put kade se protresete na raskrsnici izgovorite u sebi neku nepristojnu reč, ili niz, i dobro razmislite šta ćete pitati sledeći put aktiviste stranaka kada vam dođu na vrata i na kraju kome ćete dati da upravlja gradom ubuduće. Isto predlažemo i aktuelnom gradonačelniku, članovima Gradskog veća, direktorima gradskih preduzeća, ali i budućim kandidatima za gradonačelnika iz opozicionih redova. Iako su vešanja i amortizeri na službenim automobilima uglavnom mnogo bolji od onih na automobilima koje vozi većina Novosađana, kratere na raskrsnicama, teško da ne osete. Pa nisu Nemci i Česi pravili limuzine za puteve trećeg sveta, nego za „uslove normalne eksploatacije“.

 

 

Ono što nas brine je, da li će po istoj logici biti rešeni svi problemi sa rupama na novosadskim ulicama. Zašto bi ih uopšte krpili, kada je dovoljno postaviti znak da je put rupav i to vam je to. A vi onda lepo prilagodite vožnju uslovima puta. Ako je to onda i dalje put. U tom slučaju, Novi Sad bi ovaj patent mogao da proda i drugim gradovima i opštinama u Srbiji, ali pre toga treba biti pametan, pa u Novom Sadu otvoriti fabriku za proizvodnju saobraćajnih znakova, zaposliti ljude, povećati priliv u gradski budžet. Ma, pesma...

Naravno biće tu onda i Novosađana koji će na primer crveneti pred gostima iz Evrope u pokušaju da objasne naše raskrsnice, a biće zanimljivo videti i kako će grad koji pretenduje na poziciju Evropske prestonice kulture objašnjavati odboru koji o tome odlučuje, kako to nije u stanju da održava ni ključne raskrsnice...

 

EVO KO BI MOGAO DA POMOGNE: Juče je osnovan Savez vozača Novog Sada. Konstitutivna sednica Saveza održana je u Skupštini Grada Novog Sada, a predsednica novosadskog parlamenta Jelena Crnogorac podržala je osnivanja i rad ovakvog tela, poručivši da će Savez povezati ljude sa ciljem da unaprede posao kojim se bave. Odlično! Savez je nabrojao niz poslova kojima će se baviti, ali naš predlog je da se pre nabavke jeftinijih delova za članove, pozabave stanjem saobraćajnica, pa će možda manje trebati popravki i delova. Međutim, treba imati na umu da, za sada, većinu u rukovodstvu čine predstavnici vozača gradskih preduzeća.

Oceni vest:
12
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • bojan

  pre 2924 dana i 11 sati

  Samo jednu stvar zaboravljamo dragi novosadjani ta doticna je iz jagodine bas nju briga za nas Novi Sad
  Kada pogledate kako i ko je dosao na vlast 2012god sve ce vam se samo kasti
  Pamet u glavu 24.4

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Srdjan

  pre 2924 dana i 10 sati

  Sve je dobro dok ne uvedu pretplatu na puteve kao sto su za rts i rtv.

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Prokopije

  pre 2922 dana i 6 sati

  A, možda to može da se sagleda i iz drurog ugla - kao korisno upozorenje vozačima dok se problem ne reši? Kao, recimo, pre otprilike godinu dana, na raskrsnici kod Futoške pijace, posle čega je ta raskrsnica zaista temeljno sređena?

  Oceni komentar:
  0
  1