SRBIJA: Objavljena preporuka za imunizaciju dece od 12 do 15 godina "Fajzer" vakcinom

SRBIJA: Objavljena preporuka za imunizaciju dece od 12 do 15 godina "Fajzer" vakcinom

Udruženje pedijatara Srbije (UPS) i Nacionalno telo za imunizaciju izradili su preporuku za vakcinaciju dece od 12 do 15 godina "Fajzerovom" vakcinom koja treba da postane deo Stručno-metodološkog uputstva, kako bi vakcinacija dece mogla da počne.

Predsednik UPS-a Georgios Konstantinidis izjavio je da se preporuka odnosi na decu koja su imunološki kompromitovana, koja imaju kardiološke, metaboličke, endokrinološke, neurološke, hematološke… ili onkološke bolesti. Prema njegovim rečima, preporuka je da i gojazni mališani prime vakcinu dok  deca obolela od astme nisu obuhvaćena ovom preporukom jer se pokazalo da nisu izložena posebnom riziku od teških oblika Kovida-19, prenosi "Danas".

Deca treba da prime vakcinu na pedijatrijskim odeljenjima domova zdravlja, gde inače primaju redovne vakcine, a ne na vakcinalnim punktovima, gde bi eventualno mogli da se razbole. Naša preporuke je i da saglasnost za vakcinaciju dece u posebnom riziku daju lekari supspecijalisti koji leče osnovnu bolest. Preporuka se može proširiti na svu decu u skladu sa podacima koji budu pristizali u narednom period. Smatramo da svi koji žele, treba da prime vakcinu, nezavisno od toga da li pripadaju nekoj od rizičnih grupa. A posebno bih tu izdvojio one koji će u narednom periodu putovati. Ne postoje nikakvi posebni razlozi zbog kojih deca ne bi trebalo da prime vakcinu odnosno kontraidikacije su iste kao i kod drugih vakcina – rekao je Konstantinidis.

Vakcinu "Fajzer-Biontek" odobrila je za decu od 12 do 15 godina Američka agencije za hranu i lekove, Evropska agencije za lekove, kao i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. Preporuka je po protokolu upućene Ministarstvu zdravlja, a poslednji korak je da je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" uključi u svoje Stručno-metodološko uputstvo, nakon čega može da počne vakcinisanje dece.

Oceni vest:
2
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan