Srbija uvodi besplatnu vakcinaciju protiv HPV za decu od 9 do 19 godina

Srbija uvodi besplatnu vakcinaciju protiv HPV za decu od 9 do 19 godina

Država o svom trošku uvodi vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV) , koji dovodi do malignih karcinoma grlića materice kod žena i penisa kod muškaraca, i to za decu uzrasta od devet do 19 godina, rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Škodrić je istakla da se uvođenjem te vakcine o trošku RFZO dobija značajna preventiva, odnosno sprečava se razvoj karcinoma materice i penisa kod dece koja budu primila vakcinu.

─ Iako je mnogo češći karcinom materice izazvan HPV infekcijom, ipak se i kod muškaraca može razviti karcinom penisa, često u starijoj životnoj dobi i često zbog HPV infekcije. O trošku države mogu da se vakcinišu deca uzrasta od devet do 19 godina, ali je najidealniji period od 12 do 14 godina ─ objasnila je direktorka RFZO.

Kaže da su, ukoliko se u tom uzrastu primi vakcina, rezultati odlični, posebno pod uslovom da nije došlo do prvog seksualnog odnosa.

─ Ukoliko deca prime nakon 14 godina, ili pre navršene dvanaeste godine, ili ako je bio prvi seksualni kontakt i ukoliko je došlo do HPV infekcije, takođe će vakcina delovati, mada znatno manje. Ipak, efikasnost je najveća u periodu od 12 do 14 godina i ukoliko nije došlo do seksualnog kontakta ─ napominje Škodrić.

Vakcina protiv HPV - a nije obavezna, već preporučena, prenose "Večernje novosti".

 Preporuka je, takođe, da žene vakcinu prime najkasnije do 45. Godine, pojasnila je Škodrić.

 ─ Stručna literatura ukazuje na te godine, iako postoji infekcija već, svakako vakcina će da deluje. Često se postavlja i pitanje da li je potrebno testirati se na HPV pre primanja vakcine, i evo da kažem da vakcina ne zahteva prethodno testiranje -  kaže Škodrić i dodaje da se vakcina do četrnaeste godine dobija u dve doze, a nakon četrnaeste u tri doze. Prva nulta doza, druga nakon dva meseca, a treća doza za uzrast preko 14 godina nakon šest meseci ─  zaključila je ona.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Samo pitam

  pre 816 dana i 11 sati

  Kad će besplatna eutanazija?

  p.s. Zainteresovani penzioner...

  Oceni komentar:
  1
  1