Srbiji od EU još 13 miliona evra za upravljanje migracijama i podršku migrantima

Srbiji od EU još 13 miliona evra za upravljanje migracijama i podršku migrantima

Evropska unija nastavlja da podržava Srbiju u upravljanju migracijama. Za aktivnosti tokom 2021. godine EU je obezbedila dodatnih 13 miliona evra.

Od 2015. godine, kada je počeo povećan priliv migranata na teritoriju Srbije, EU je donirala Srbiji, uključujući i ovu pomoć za 2021. godinu, više od 130 miliona evra. Ova sredstva koriste se za podršku državnim institucijama uključenim u upravljanje migracijama, kao i za podršku migrantima, saopšteno je iz "EU info pointa".

Tekuća podrška EU upravljanju migracijama u Srbiji pokazala se kao ključan i održiv program i tokom pandemije Kovida-19, pa i tokom 2020. kada je broj smeštenih migranata na momente prelazio i 9.000, navodi se u saopštenju.

Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, kaže da taj broj trenutno iznosi oko 6.200.

– Dragocena je pomoć Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji. U isto vreme, Srbija, kao zemlja tranzita za migrante, ispunjava sve svoje obaveze na evropskom putu. Saradnja sa Evropskom unijom u pogledu upravljanja migratornim tokovima pokazala se, tako, obostrano plodonosna – ocenio je komesar Cucić.

VIDEO: Iskustva stvarnog života u prihvatnim centrima i centrima za azil tokom tokom ograničenog kretanja zbog pandemije korona virusa dokumentovana su u desetominutnom dokumentarnom filmu "Locked down", koji opisuje život migranata u Prihvatnom centru u Obrenovcu. Film možete da pogledate na linku dole.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan