SREMSKI KARLOVCI: Konkretizovana namena prostora stare železničke stanice

SREMSKI KARLOVCI: Konkretizovana namena prostora stare železničke stanice

Kako se približava kraj izgradnje brze pruge kroz Sremske Karlovce i skori prolazak vozova nakon tri godine obustave železničkog saobraćaja, sve češće se u toj varoši čuju pitanja kakvu namenu će imati stara železnička stanica i novoizgrađeni objekat na mestu nekadašnjeg Saveznog centra za mehanizaciju.

Osim ljubopitljivosti, u nekim od ovih pitanja može se nazreti i zainteresovanost onih koji ih postavljaju za moguć zakup prostora ako se takvo šta predviđa, piše Dnevnik.rs.

Po rečima portparola "Infrastrukture železnice Srbije" Nenada Stanisavljevića, stara železnička stanica u Sremskim Karlovcima proglašena je za spomenik kulture, tako da neće biti srušena i pored toga što je izgrađena nova.

U planu je rekonstrukcija stare železničke stanice u Sremskim Karlovcima. U toku su razgovori između "Infrastrukture železnice Srbije" i opštine Sremski Karlovci o budućoj nameni tog objekta. Izvesno je da stanica neće biti rekonstruisana u okviru projekta gradnje brze pruge Beograd-Novi Sad, već će se kasnije pristupiti njenoj obnovi – kaže Nenad Stanisavljević.

Ni što se tiče novog objekta na prostoru Saveznog centra za mehanizaciju, koji je bio privatizovan i odavno prestao da igra ulogu zbog koje je i podignut u postkomunističkom periodu, još uvek nema konkretnih odgovora napitanje o njegovoj nameni, osim dela koji je u funkciji biciklističko-pešačke komunikacije sa obalom Dunava. Kao što je već poznato, na tom mestu izgrađen je pothodnik kao veza od centra Sremskih Karlovaca ka Dunavu.

Prethodna zgrada je eksproprisana u okviru projekta izgradnje pruge za velike brzine. Novi objekat je po projektu predviđen za kulturne sadržaje, koji će u narednom periodu konkretno biti definisani – naglašava Stanisavljević.

Predsednik karlovačke opštine Aleksandar Saša Stojkečić kaže da je sa predstavnicima "Železnice Srbije" imao susrete na kojima su razmenili stavove i mišljenja o novom objektu na Trgu patrijarha Brankovića i da veruje da će do 1. marta postići načelni dogovor oko toga, piše Dnevnik.rs.

Postoje dve opcije. Prva je da se taj objekat da opštini na upravljanje, a druga da "Železnica Srbije" oglasi zakup pa da se izda. Naša ideja je da u delu objekta bude vizitorski centar za turiste, odnosno ispostava Turističke organizacije. Za 70 do 80 odsto turista koji posećuju Karlovce, ona se nalazi na putu, bilo da dolaze s velikog parkinga, železničke stanice ili budućeg pristaništa za kruzere. To je idealno mesto na kom oni mogu da uzmu propagandni materijal i obaveste se o svemu počev od toga šta mogu da vide i dožive do smeštaja i gastronomske ponude. U slučaju da nam bude poveren na upravljanje, ostatak prostora bismo iskoristili u poslovne svrhe. Nama je bitno da deo zgrade dobijemo za turističke svrhe u bilo kojoj varijanti – objašnjava Stojkečić.

Takvu namenu objekta na Trgu patrijarha Brankovića, između ostalog, predviđa i projekat parternog uređenja centra Karlovaca, koji bi u relativno kratkom periodu trebalo da počne da se realizuje.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan