Srpska pravoslavna crkva danas slavi Bogojavljenje

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Bogojavljenje

Danas se obeležava Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.

Bogojavljenje je dan kada je Isus Hristos kršten u reci Jordan.

Prvi put, ostvareno je Sveto Trojstvo – u Božjem glasu sa neba koji reče: "Ovo je Sin moj", krštenju Sina Božijeg u reci i Svetom duhu koji je u obliku goluba sleteo na Hrista.

Mnogi narodni običaji i verovanja se odnose na Bogojavljenje.

Na ovaj dan osvećuje se voda koja se nosi kući i pije radi zdravlja i prosvećenja duše i tela.

Smatra se lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja. Bogojavljenska vodica nikada se ne kvari, jer u njoj, uči hrišćanstvo, prebiva sila Duha Svetoga.

Danas, pozdravlja se rečima: "Bog se javi" ili "Hristos se javi", a otpozdravlja sa "Vaistinu se javi". Po običajnom kalendaru, danas počinju dani pogodni za venčanja.

Na Bogojavljenje, nikada se ne posti, bez obzira u koji dan padne. Sa ovim danom završavaju se i "nekršteni dani", započeti na Božić.

Plivanje za Časni krst i vađenje krsta iz reka i jezera, obnovljen je običaj koji se održava u mnogim našim krajevima. Ove godine, svedeno, zbog pandemije.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Dr Miggyy

    pre 68 dana i 14 sati

    „БОГ СЕ ЈАВИ – ВОИСТИНУ СЕ ЈАВИ“!

    Данас се људи поздрављају благословеним и људским поздравом "Бог се јави", одговор је „Воистину се јави“, а многи људи не пливају за Часни крст због хладноће, не умеју да пливају или су болесни. Излаз могу да нађу да на столу ставе чашицу пуну ракијом, оне добре наше, да пију и сањају да пливају са пуном чашом и да чекају да им се Бог јави. Забрањено им је да претерају и онда Бог би их благословио, а ја им желим добро здравље, срећу и већу плату и пензију. За

    Oceni komentar:
    0
    1
  • Dr Miggyy

    pre 68 dana i 13 sati

    Nastavak:

    За ово се не пита благи Бог, већ добродушни ΛV. Срећно вам било, а да знате ракија неће да стоји у чаши, већ у флаши!

    Oceni komentar:
    0
    1