SSP i APV o GSP-u: Otkud štrajk u "zlatnom dobu"?

SSP i APV o GSP-u: Otkud štrajk u "zlatnom dobu"?

Akcija progresivne Vojvodine (APV) podržava štrajk vozača JGSP "Novi Sad", a Stranka slobode i pravde (SSP) se pita šta još treba da se dogodi da bi gradska vlast preduzela konkretne korake.

APV smatra da su zahtevi vozača GSP-a za povećanje zarada i izmenu kolektivnog ugovora opravdani.

Umesto da se privremeno angažuju novi radnici i izbegne kolaps gradskog prevoza u vrhu novog pandemijskog talasa, rukovodstvo ovog javnog preduzeće odlučilo je da od 26. januara redukuje broj polazaka i tako uveća gužve u autobusima, a putnike izloži većem riziku od  zarazne bolesti Kovid-19. Štaviše, uprava JGSP-a ne vodi računa ni o tome da zaradama  stimuliše vozače koji su ostali da rade u tom preduzeću, na radnim mestima s povećanim rizikom, dok se milioni iz gradskog budžeta razbacuju na nepotrebne stvari, kao što je  iznajmljivanje novogodišnjih ukrasa u februarunavodi se u saopštenju Akcije progresivne Vojvodine.

Od sutra (znatno) smanjen broj polazaka na gradskim autobuskim linijama

Pismo GSP-u: Tužiću vas za izgubljeno dragoceno vreme


Oni podsećaju gradsku vlast da javni prevoz u Novom Sadu postoji više od sto godina i da je još u vreme SFRJ bio jedan od najfunkcionalnijih u državi, a "sad je pred raspadom".

– Upozoravamo javnost da najavljeni štrajkovi vozača i redukcija broja polazaka autobusa  predstavljaju tihu najavu privatizacije JGSP-a, koji je već duže vreme na meti SNS tajkuna. Zato  ga moramo zajedno braniti i sačuvati, kao i druga gradska javna dobra – ističe APV. 


SSP: Otkud štrajk u "zlatnom dobu"?

Restrikcije polazaka autobusa na gradskim linijama, a zatim i najavljeni štrajk vozača tresu preduzeće od kojeg zavisi javni saobraćaj u Novom Sadu.

Šta još treba da se dogodi da bi gradska vlast, koja gazduje JGSP "Novi Sad", shvatila da nešto ne funkcioniše i preduzela konkretne korake – pita se Gradski odbor SSP-a.

Oni smatraju da je kovid kriza samo ogolila hronični problem ovog preduzeća JGSP "Novi Sad" koje kuburi s nedostatkom vozača jer su plate male, a odgovornost velika.

Sada, kad su zaposleni počeli da oboljevaju – doslovce više nema ko da vozi autobuse, što stvara dodatni pritisak na zdrave vozače, ali i građane koji su zbog proređenog reda vožnje prinuđeni da trpe gužve, izlažu se dodatnim rizicima od zaražavanja, kasne na posao – naglašava Gradski odbor SSP-a.

Oni se pitaju i kako je moguće da "u vremenu kada se novac deli šakom i kapom, gradski oci ne mogu da pronađu način da obezbede povišicu za naše sugrađane" koji predano obavljaju veoma odgovoran posao?

Izgleda da je "zlatno doba" rezervisano samo za odabrane – zaključuje novosadski odbor ove partije.

Oceni vest:
12
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Lucifer

  pre 596 dana i 14 sati

  Tako se to radi ako necu dijalog onda obustava rada, pa nek oni rade za tu platu jos cemo im dati stimulaciju. Ne moze vise kako su oni zamislili njima milioni nama minimalac.

  Oceni komentar:
  1
  12
 • Milutin

  pre 596 dana i 3 sata

  Zasto vozaci ne nose maske u autobusu? Samo poneki vozaci nose, ostali ne!

  Oceni komentar:
  3
  5
 • cryd

  pre 595 dana i 12 sati

  Sto vozaci ne smisle zajedno najbolje ime za brzi voz i podele MILION dinara?

  Oceni komentar:
  2
  0