SSP: Manjak lekara rešavaju skraćenjem trajanja pregleda i slanjem pacijenata kod privatnika

SSP: Manjak lekara rešavaju skraćenjem trajanja pregleda i slanjem pacijenata kod privatnika

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (GrO SSP) uputio je saopštenje za medije u kojem se osvrnuo na probleme u ostvarivanju primarne zdravstvene zaštite u Novom Sadu.

Kako se navodi, nedavne vesti o čestim nedostacima pedijatra u Rumenci samo su potvrdile dugo prisutne probleme u ostvarivanju primarne zdravstvene zaštite, kako dece tako i odraslih građana Novog Sada.

Rumenčani strahuju ako im se dete razboli, pedijatar trenutno radi 12 i po sati nedeljno

PROBLEM U ZDRAVSTVU: Novosađani uglavnom ne uspevaju da zakažu specijalističke preglede i snimanja 


Nedovoljan broj lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jasno je bio vidljiv još u izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine za 2019. godinu, ali čak ni katastrofalne dve godine pandemije Kovida-19 nisu izazvale reakciju gradonačelnika Miloša Vučevića i naprednjačke vlasti. Jedino rešenje ove vlasti, po svemu sudeći, predstavlja kontinuirano skraćivanje trajanja pregleda izabranog lekara i tiho odobravanje odlaska kod privatnog lekara svih pacijenata koji nisu hitni a mogu da plate pregled – navodi se u saopštenju. 

SSP Novog Sada smatra da građani našeg grada moraju i mogu imati primarnu zdravstvenu zaštitu na nivou građana Evropske unije.

Potrebno je samo da naprednjačka vlast deo našeg novca – umesto punjenja sopstvenih džepova – usmeri na subvencionisanje plata novozaposlenih lekara i na uvođenje obaveznih, besplatnih sistematskih pregleda radnika u Novom Sadu. Ulaganje u zapošljavanje na neodređeno vreme novih lekara i medicinskih tehničara i preventivni pregledi radnika ne donose profit pojedincima kao druga ulaganja u zdravstvo, ali višestruko popravljaju kvalitet zdravlja celog stanovništva – zaključuje se u saopštenju koje potpisuje dr Vladimir Vrsajkov iz Resornog saveta za zdravstvo GrO SSP NS.

Oceni vest:
8
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan