SSP: Početak nastave u osnovnim školama predstavlja krah prosvetnog i zdravstvenog sistema

SSP: Početak nastave u osnovnim školama predstavlja krah prosvetnog i zdravstvenog sistema

Novosadski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) smatra da je najnovija odluka Ministarstva prosvete kojom se, u najvišem piku epidemije do sada, nalaže početak neposredne nastave u Vojvodini od ponedeljka, 17. januara, sa punim kapacitetom u osnovnim i po kombinovanom modelu u srednjim školama "ravna potpunoj kapitulaciji i krahu i prosvetnog i zdravstvenog sistema".

Dakle, u uslovima najgore kovid epidemiološke situacije, sa oko 14.000 zaraženih gradana dnevno u zemlji, stvari ne samo da su prepuštene slučaju – sa masovnim proslavama, koncertima i okupljanjima bez ograničenja, već se i čitav prosvetni sistem sada svesno gura u propast – navodi se u saopštenju SSP-a.

Oni podsećaju da je prvo polugodište obeleženo krajnje šarenolikom epidemiološkom situacijom, gde je preovladavao pretežno delta soj, s problematičnim periodom oko 20. oktobra, sa preko 7.300 novozaraženih u jednom danu.

Tada je u školama bio zaražen veći broj nastavnika i profesora, a uprave škola su sa teškoćom nalazile zamene za adekvatno vođenje nastave. Pitamo se šta ce se desiti u drugoj i trećoj nedelji nastave drugog polugodišta, kada masovno obole nastavnici? I da li je moguće da se zdravlje dece, njihovih roditelja i nastavnika tako komotno izlazu riziku – pitaju se iz GO Stranke slobode i pravde.

Nakon prve nedelje onlajn nastave za srednjoškolce u Vojvodini, "bez ikakvog osećaja za zdravstvenu situaciju, doneta je etički krajnje problematična odluka sa sasvim izvesno dalekosežno veoma lošim posledicama po zdravlje gradana, posebno u velikim gradovima kao što je Novi Sad".

POTVRĐENO: Vojvođanski osnovci u klupama, srednjoškolci kombinovano; u nekim školama štrajk upozorenja


Uprkos upozorenjima, inače odavno diskreditovanog Kriznog štaba, koji je navodio da se ne potcenjuje omikron soj virusa zbog mogih komplikacija kod osoba sa slabim imunitetom i sa hroničnim bolestima i negativnih iskustava drugih zemalja, ministar Ružić potpisuje sramnu presudu na oboljevanje učenicima i prosvetnim radnicima Novog Sada i cele Vojvodine – zaključuje se u saopštenju koje potpisuje dr Danijela Grujić, predsednica novosadskog odbora Stranke slobode i pravde.

Oceni vest:
5
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan