Šta ako firma ne želi 60 posto "minimalca"

Šta ako firma ne želi 60 posto "minimalca"

Firme koje su u prvom krugu ekonomskih mera već dobile tri minimalca za svoje zaposlene, automatski su prijavljene i za drugi krug državne pomoći.

Međutim, među njima postoje oni koji, ovaj put ne žele da koriste državnu pomoć, pa se postavlja pitanje kako da se "odjave".

Za razliku od tri cela minimalca, koliko je iznosila pomoć države privrednicima kroz prvi paket ekonomskih mera, ovaj put je reč o 60 odsto minimalca po radniku.

Pravo na iznos od oko 18.000 dinara odnosi se na 1,05 miliona zaposlenih, koliko ih je bilo obuhvaćeno prvim paketom mera, i taj novac biće firmama, na ime 60 odsto minimalne zarade za radnike, uplaćen automatski, bez potrebe da se prijavljuju.

Ipak, ima onih koji ovaj put planiraju da odbiju ovu vrstu pomoći, jer imaju problem da doplate ostatak do pune plate radnika, kao i da državi uplate pripadajuće poreze i doprinose. Takav je slučaj sa najugroženijim sektorima, poput turizma i ugostiteljstva, saznaje "Nova".

Takođe, neki poslodavci imaju problem da se obavežu da neće otpustiti više od 10 odsto radnika tri meseca nakon isteka pomoći.

Kako se odreći pomoći

Za firme koje su ostvarile pravo na prvobitne državne mere, a koje ne žele da koriste nove mere države, dovoljno je da ne koriste sredstva koja će im biti preneta na kovid račune. Ta sredstva će biti vraćena u budžet kada se budu gasili kovid racuni, a to je 31. oktobra ove godine – objašnjava za Nova.rs Aleksandar Vasić, član upravnog odbora Udruženja poreskih savetnika Srbije i osnivač "Poslovnog savetnika".

Preduzeća i preduzetnici koji odustanu od ove državne pomoći će, kako istiće – redovno, bez odlaganja, plaćati poreze i doprinose, tj. neće koristiti ni takozvane fiskalne pogodnosti, koje omogućava država i u ovom drugom paketu mera.

Preduzetnicima, osim paušalcima i novoosnovanima, porez na prihod od samostalne delatnosti i doprinosi, koji dospevaju u avgustu, odlažu se do podnošenja konačne poreske prijave za 2020. godinu.

Paušalcima se porezi i doprinosi koji dospevaju za plaćanje u avgustu odlažu do 5. januara iduće godine.

Prvih 60 odsto prvog minimalca za zaposlene na računima poslodavaca, prema najavama Ministarstva finansija, biće do 10. avgusta, dok je druga uplata planirana za septembar.

Uslov za dobijanje pomoći države je neotpuštanje više od 10 odsto radnika, tri meseca nakon dobijanja poslednje uplate.

Šta da rade novoosnovana privredna društva i prduzetnici koji žele pomoć pročitajte na sajtu Nova.rs. 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Osvajanje Slobode

  pre 972 dana i 17 sati

  Automatsko zaduživanje je cilj Novog Svetskog Poretka.
  Kako bi što brže i lakše zadužili veliki svetski deo populacije i stavili pod svoju upravu.
  Zakoni ne poznaju ovakvu vrstu zaduživanja, bez prethodnog pitanja, saglasnosti i jasnog ugovora dve strane.
  Ne dozvolite da vam uvale patente svetskih bitangi sa kojima sarađuju.

  Oceni komentar:
  5
  4
 • Naser

  pre 971 dan i 19 sati

  Dali Srbija I nas predsednik zna sta cemo mi do 10 Augusta Ako nam minimalac drzava placa posle 40 radnih Dana mislim da nije realno da budemo gladni sa Nasom decom 10 Dana

  Oceni komentar:
  0
  2