Šta da radite kada je jedna cena na rafu, a druga na kasi

Šta da radite kada je jedna cena na rafu, a druga na kasi

Mirjana Damjanović iz tržišne inspekcije objašnjava kada možemo da reklamiramo neki proizvod, da li je trgovac dužan da odgovori na reklamaciju i u kom roku, ali i kako postupiti kada je jedna cena na rafu, a druga na kasi.

Ona ističe da Zakon o zaštiti potrošača pravi razliku između ugovornog odnosa potrošača i trgovca, kao i da su po opštim pravilima ugovaranja strane jednake, ali da u tom zakonu ugovorne strane nisu jednake, već je potrošač slabija strana.

Ipak, napominje da zakon propisuje niz obaveza za trgovce od kojih je jedna zabrana nepoštene poslovne prakse.

Ona zabranjuje trgovcima da obmanjuju potrošače, tako što njihovo poslovno ponašanje mora da bude u skladu sa dobrim poslovnim običajem, poslovnom etikom i pravilima struke –  navodi Damjanović za Danas.

Na pitanje da li je za reklamaciju proizvoda neophodno da imamo račun, odgovor je da jeste.

Da biste podneli reklamaciju trgovcu od kojeg ste kupili robu potrebno je da imate račun ili neki drugi dokaz o kupovini – to može da bude i slip. Možete da prezentujete i račun koji je skeniran, pogotovu sada po novom zakonu o fiskalizaciji kada su i elektronski fiskalni računi propisani – naglašava.

Šta kada je jedna cena na rafu, a druga na kasi 

Neretke su situacije da kada nešto kupujemo na rafu stoji jedna cena, a na kasi nam naplate potpuno drugu. Ona kaže da je za to nadležna tržišna inspekcija i da su tada trgovci u prekršaju.

Trgovac je dužan da vam proda po ponuđenoj ceni koja piše na rafu. Vi ste prihvatili ponudu njegovu tada kada ste videli tu cenu na rafu – ističe.

Objašnjava da u situaciji kada se cena na kasi razlikuje, potrebno je da pozovemo nekog rukovodioca i zatražimo da kupimo po ponuđenoj ceni sa rafa.

On je dužan da vam proda po toj ceni i za to je propisan prekršaj ako to ne učini – zaključuje Damjanović.

Ukoliko proizvod ne odgovara onome što je ugovoreno ili nije ispravan, rok za reklamaciju je dve godine, a više o tome pročitajte na sajtu Danasa.

Oceni vest:
25
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tina

  pre 252 dana i 7 sati

  Zao mi je trgovaca koji ne stizu da promene cene jer se menjaju iz dana u dan, ali zao mi i mene da placam skuplje ionako preskupe proizvode, pa pre nego sto izadjem iz radnje proverim racun i vratim proizvod ako mu cena ne odgovara onoj na polici. Pogotovo ako i dalje stoji cena na akciji, a akcija prosle pre nedelja, to je vec teski bezobrazluk.

  Oceni komentar:
  4
  28
 • Novosađanka

  pre 252 dana i 6 sati

  Ja sam danas pred svima vracala skusu u konzervi jer je cena bila snizena 40% inace mi je preskupo, pa sam htela da uzmem, a na kasi se ispostavilo da su zaboravili da skinu snizenje koje vise ne vazi. Pa sam morala da vratim konzervu jer je stvarno preskupo bez snizenja. Rekli su da nisu stigli da skinu snizenja, ali onda mene nije sramota da vratim robu.

  Oceni komentar:
  1
  10
 • Iskustvo

  pre 252 dana i 5 sati

  Provereno. Idea je imala na dva mesta Pepsi. Na oba mesta različita cena. Naravno, uzmem onu jeftiniju i na kasi insistiram da po njoj platim. Kasirka dođe, vidi njihovu cenu koja je mehanički bila tako urađena da je niko ne može premeštati ili menjati i lepo mi da proizvod po toj ceni.
  Znači, zakon funkcioniše.
  Inače, naročito sam bio besan zbog poskupljenja Pepsi-ja sa 89 na 108 dinara.
  Kao, Ukrajina je utiacla na poskupljenje šećerne vodice.
  Saznadoh da većina tih proizvoda promeni vlasnika.

  Oceni komentar:
  2
  6
 • Pracdq

  pre 249 dana i 5 sati

  Ja sam za poslednjih nekoliko godina postao strah i trepet pa molim tržišnu inspekciju da me zaposli kao stručnog saradnika,haha,preko 200 puta sa minimalno našao razliku u ceni na rafu i crni na kasi,više desetina puta ako ne i vise istekao tok upotrebe,čak i prelepljivanje etiketa sa robom kojoj je istekao rok upotrebe,pa se menadžeri trgovinski objekat u ne malom broju slučajeva još svadjaju..tržišna inspekcija kada bi radila svoj posao pola marketa bi bilo zatvoreno jer to je kod nas normal

  Oceni komentar:
  0
  11
 • Nevena

  pre 240 dana i 15 sati

  Uvek idem na samousluznu kasu i ako ne odgovara cena, vratim robu, ne uzmem.

  Oceni komentar:
  0
  0