Šta Novosađani rade sa nameštajem koji im ne treba?

Šta Novosađani rade sa nameštajem koji im ne treba?

Kada kupuju novi orman, krevet, kuhinju, fotelju ili bilo šta od pokućstva, kada se sele u drugi stan gde će praviti sve po meri ili im je nešto, prosto, dotrajalo i žele da ga se otarase, naši sugrađani se suočavaju sa dilemom šta raditi sa starim nameštajem.

Iako zvuči neverovatno, nije problem samo kad treba nešto nabaviti, nego i kad se nečeg treba ratosiljati. Evo kako se sve Novosađani snalaze u ovoj situaciji.


ODLAGANJE PORED KONTEJNERA

Odlagati krupne komade nameštaja pored kontejnera je zabranjeno. Setimo se samo policijskih patrola koje su nas jedno vreme prepadale iz mraka, čuvajući kontejnere, odnosno njihovu okolinu i pazeći da neko ne donese krupni otpad.


Ipak, mnogima se ovo čini kao najjednostavnije rešenje, pa stvari koje im više ne trebaju samo iznesu do prve kante.

Prošlog meseca smo menjali ugaonu ganituru, a staru smo izneli na kontejner. Nije prošlo ni deset minuta, neko ju je odneo. Da li će je koristiti kao ležaj ili za potpalu, ne znam, no pretpostavljala sam da će nekom dobro doći, a i znam da stalno ima ljudi koji se muvaju oko kontejnera – kaže za naš portal Telepčanka Ana H.

No, ovo ne bi trebalo da bude rešenje kojem se inače pribegava, jer u nekim kvartovima nameštaj ume da stoji i duže i zaista izgleda kao ruglo.


PRODAJA ILI POKLANJANJE

Ukoliko je nameštaj iole upotrebljiv i u pristojnom stanju, jedna od opcija je da nađete nekog kome bi dobro došao. Ako ne treba vašim bliskim prijateljima, uvek možete staviti oglas u neku od grupa za prodaju ili poklanjanje na društvenim mrežama, kao što su novosadske "Just give" ili "Poklanjam – Pokloni mi", ali i razne kupoprodajne grupe.

Vrlo često koristim Fejsbuk grupe za prodaju, to mi bude način da zaradim džeparac, a najčešće uspem da prodam garderobu, svoju i detetovu. Sa nameštajem malo teže ide, ali sam prošle godine uspela da prodam singl krevet i komodu. Kuhinja je bila dotrajala, sa rasklimatanim vratima, ali sam ovim putem našla kome ću je pokloniti – opisuje Eleonora E.

Pored toga što ćete naći odličan način da uklonite stare stvari iz svog stana, ovde postoji velika mogućnost i da učinite nešto humano i pomognete nekom ko nije te sreće da kupi nov nameštaj.


"SVE ŠTO VAMA NE TREBA, NAMA TREBA..."

Sećate se onih kombija iz kojih se čuje glas preko razglasa koji obaveštava stanovnike određenog kvarta da će rado pokupiti i odneti sve stvari koje nekom ne trebaju? Istina je da ih ima sve manje, ali i dalje postoje oni kojima sve treba.


Ovakvi sakupljači svega i svačega sada su, u skladu sa vremenom, prešli i na onlajn formate, pa se takvi oglasi mogu naći i na raznim sajtovima i u grupama, ali još uvek je sigurnije da ćete ih ugledati u papirnim izdanjima.

Oni će doći po pozivu i odneti sve ono što vam ne treba, a neretko čiste i podrume od svega što vam je tamo stajalo. No, može se desiti da ponešto i biraju, pa ne žele uvek sve da odnesu.

Desilo se da sam zvala broj iz oglasa, došla su dva momka, pogledala kauč na rasklapanje, rekla da im ipak ne odgovara, okrenula se i otišla. Čak ni za džabe nisu hteli, baš sam poludela, jer sam morala što pre da napravim mesta za novi kauč - priseća se Limanka Ankica V.

Izgleda da je otarasiti se nepotrebnih stvari ipak i stvar sreće, pa kako se kome zalomi.

A, kako se vi snalazite kada želite neki nameštaj da izbacite iz stana?

Oceni vest:
17
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • MM

  pre 118 dana i 22 sata

  Krajnje je vreme da grad Novi Sad zajedno sa preduzećem za odklanjanje odpada odredi 2 -3 puta po 1-2 dana u godini, i mesto u svakom kvartu, gde građani Novog Sada mogu da odlože stvari koje su im suvišne. Pa sve te stvari pokupe oni, kojima su potrebne, a ostalo ukloni "Ćistoća". Tako se radi recimo u Budimpešti.

  Oceni komentar:
  3
  65
 • ana

  pre 118 dana i 22 sata

  Odlicno da ste pokrenuli ovu temu! bilo bi dobro objaviti telefone / linkove gde se obratiti za odlaganje starog namestaja.

  Oceni komentar:
  0
  49
 • Mira

  pre 118 dana i 8 sati

  Tema je odlicna! Mi smo prodali kucu koja je za dvoje bila prevelika i naravno da je iz velike kuce namestaj u najvecoj meri, bio prevelik za stan od 40m2. Nesto smo podelili,nesto smo mi preselili,nesto prodali. Medjutim sa jednim delom nismo znali sta cemo. Trazili su nam i po 50eur samo da nam odnesu(a kao nije odgovaralo) neki namestaj ili da mi donesemo poklonjeni namestaj. Bilo bi lepo da u NS postoji neko skladiste,pa i da platim 50e dok ne nadjem resenje. Posebno kad ima rok za selidbu.

  Oceni komentar:
  4
  32
 • Bjanka

  pre 118 dana i 6 sati

  Slažem se sa Mirom, dobro bi nam došlo da imamo plaćena skladišta u Novom Sadu, kao garažice sa ključem, koje plaćaš na godišnjem nivou i tu držiš stvari sa kojima ne znaš gde ćeš. Ne bi bilo loše da usvojimo i onaj zapadni obićaj "garažne prodaje" pa povremeno kad imaš puno stvari s kojima ne znaš šta ćeš, izneseš na neko mesto određeno za to ili dvorište i otvoriš "garage sale" i prodaješ sve po simboličnim cenama. I svima dobro. Nažalost... zasad ne vidim tako nešto da će da se desi.

  Oceni komentar:
  2
  24
 • Leona

  pre 118 dana i 1 sat

  Ja sam recimo od dvoseda napravila 4 taburića koja se otvaraju i samim tim imaju prostor za skladištenje, recimo igračke dečije

  Oceni komentar:
  4
  7
 • Leona

  pre 118 dana i 1 sat

  Ja sam od dvoseda napravila 4 taburića koja se otvaraju i samim tim imaju prostor za skladištenje. Dokupila sam samo tekstil da mi se slaže uz ugaonu i eto. Nema bacanja. Samo volja i želja za rad

  Oceni komentar:
  4
  4
 • Dejana

  pre 112 dana i 9 minuta

  Kad ne postoji drugo resenje onda je to kontejner.U gradu ne postoji ni neko ko otkupljuje staklene tegle,pa su u kontejneru zavrsile i one,oko 100 kom.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Gordana

  pre 111 dan i 19 sati

  Bravo! I sta raditi sa garderobom koju više ne možemo da nosimo? Na primer, mala je. Zasto second hand sme da prodaje samo uvoznu polovnu garderobu? Trebalo bi da neko može da prodaje i domaću polovnu garderobu.

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Dragan

  pre 109 dana i 6 sati

  @MM
  Svakog meseca se kontejner za krupni otpad nalazi u drugom kvartu. Tako da, to ti je već rešeno.
  Problem je što je obično to lokacija koja ne odgovara za nošenje krupnog otpada. Tako da ono.
  Ja sam prošlog meseca zakupio jedan kontejner od 5 kubika, ostavili ga ispred kuće na 24h i udri. Rekao sam i komšijama da ga iskoriste. Svima dobro za oko 2400 din.
  Deuga opcija je da se zovu likovi što recikkiraju. Nose sve, pogotovo ako je korisno (orman, krevet...)

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Baskim

  pre 55 dana i 20 sati

  Mozete se meni javiti na viber. 0621926260

  Oceni komentar:
  0
  2