ŠTA SE NAJVIŠE PRODAJE PRED SVETOG NIKOLU: Šaran i pečena riba prednjače

ŠTA SE NAJVIŠE PRODAJE PRED SVETOG NIKOLU: Šaran i pečena riba prednjače

Ribarnice su i za ovog Svetog Nikolu dobro snabdevene svim vrstama ribe: i rečnom, i morskom, i svežom i zamrznutom, pa potrošači imaju veliki izbor.

Potrebno je samo da na vreme krenu u kupovinu kako bi izbegli gužve i redove jer je Sveti Nikola najčešća slava, a trpeza posna, piše Dnevnik.rs.

U ribarnicama kažu da će ove godine imati više posla nego lane jer je porastao broj narudžbi. Ipak, ukazuju da se smanjila količina ribe koje se naručuje jer se sada, u proseku, poručuje oko četri kilograma pečene ribe, što je daleko manje nego ranije kada se u susret Svetom Nikoli znalo ispeći i do 300 kilograma ribe, a za jednog kupca se peklo od 10 do 15 kilograma ribe u proseku. Naime, ovo je druga godina kako se Sveti Nikola obeležava u vreme pandemije kovid-19 pa mnoge porodice izbegavaju velika okupljanja i slavu obeležavaju u porodičnom krugu.

Ostala je praksa od ranije da se više traži pržena riba nego sveža, mada je kilogram pečene ribe i duplo skuplji od sveže. U pogledu cena u ribarnicama nema velike razlike jer se za približno iste pare prodaju i sveža i pečena riba. Međutim, povoljnije je svežu ribu kupiti u velikim trgovinskim lancima, u kojima kilogram šarana na akciji košta od 330 dinara pa naviše, dok je u ribarnicama od 470 do 500 dinara.

Po rečima Mileta Marića iz "Aviso fiš marketa" u Novom Sadu, ni ovog puta trgovci ribom neće imati veliku zaradu jer, i pored povećanja tražnje za čak trećinu u odnosu na prošlu godinu, količine koje se kupuju su, zapravo, male.

Uglavnom se traži do četiri kilograma pečene ribe, pre svega šaran i jedna do dve vrste morske ribe – kazao je Marić i dodaje da se pre pandemije koronavirusa daleko se više naručivalo.

I u ribarnici DTD "Ribarstvo" kažu isto - da je pečena riba traženija i da su količine koje se naručuju daleko manje nego ranije.

PROIZVODNJA ZA TREĆINU MANJA

Po rečima predsednika Grupacije za ribarstvo Privredne komore Srbije Kruma Anastasova, ribarska gazdinstva će isporučiti dovoljne količine ribe za Svetog Nikolu, ali postoji mogućnost da od Nove godine ribe ne bude dovoljno.

Proizvodnja je za 30 odsto umanjena u odnosu na prošlu godinu , a razlozi za to su izostanak državnih podsticaja i pandemija koronavirusa jer su poskupeli hrana, struja i gorivo – kaže Anastasov i dodaje da je trenutno cena kilograma ribe na veliko 325 dinara i to pokriva troškove proizvodnje.

Kada je reč o pečenoj ribi, najviše se traže šnicle šarana, a kilogram je 1.490 dinara, dok je kilogram svežeg šarana 479 dinara – ističu u ovoj ribarnici.

Osim šarana, najviše se kupuje orada, za koju po kilogramu treba izdvojiti 1.190 dinara, a pečene 1.790 dinara, potom losos, čija je cena 2.190 dinara za kilogram, ako se kupuje svež, dok je ispečen 2.990 dinara. U ovoj ribarnici imaju i paket zamrznute ribe (šaran, som i bela riba) za čorbu, a kilogram staje 449 dinara, piše Dnevnik.rs.

U ribarnici "Mala sirena", osim ponude ribe, koju i peku, prodaju i krompir salatu, a cena je120 dinara za 300 grama. U ovoj ribarnici ukazuju da najbolje ide šaran, a potom pečeni oslić i skuša, za koje je po kilogramu potrebno 1.000, odnosno 1.050 dinara.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan