Šta sve spada u nepropisno prelaženje ulice i zašto nekim Novosađanima to smeta?

Šta sve spada u nepropisno prelaženje ulice i zašto nekim Novosađanima to smeta?

Što zbog nerazmišljanja, što zbog nepoznavanja činjeničnog stanja šta je sve kažnjivo, mnogi Novosađani krše pravila prelaska ulice, najčešće koristeći mobilni telefon, slušalice ili prelazeći van pešačkog prelaza. Kada policijske patrole krenu u akciju kažnjavanja, mnogi od naših sugrađana se bune.

Da se ulica ne sme preći van obeleženog pešačkog prelaza (sa ili bez semafora), to je odavno poznato. Ipak, mnogi to i dalje čine, pogotovo kada u ulici postoji mali broj prelaza. Upravo na taj način najveći broj pešaka i strada. Međutim, izgleda da još ima onih kojima je nepoznanica da se pri prelasku ulice ne sme koristiti mobilni telefon, bilo da telefonirate, kucate poruku ili gledate poruke, jer sve to ometa pažnju pešaka. Takođe, manje poznat detalj je da su slušalice u ušima takođe strogo zabranjene, jer onemogućavaju da se čuju zvuci.

Iz nepoznavanja ili neprihvatanja ovih pravila, na društvenim mrežema neretko osvanu objave u kojima se ispoljava nezadovoljstvo gorepomenutim. U jednoj od novosadskih Fejsbuk grupa jedna sugrađanka upozorila ostale da policajci u civilu pišu ljudima kazne za prelazak van pešačkog prelaza i pričanje na telefon iako prelazite na zeleno svetlo na pešačkom”.

Zabranjeno je koristiti telefon na pešačkom prelazu, trebalo bi i da su veće kazne, pa možda prestanemo da se ponašamo na prelazima kao stado koje ne gleda gde ide... Padaju, sudaraju se i posrću, umesto da spuste telefone na 10 sekundi koliko je potrebno da se pređe – odgovara na ovo druga sugrađanka.


Onima koji ne znaju za ovo pravilo nisu jasni razlozi zašto je to kažnjivo.

Prelazim na pešačkom prelazu na zeleno svetlo, koristim telefon i šta ima veze? To nije prekršaj. Ja mogu pričati dok prelazim pešački na zeleno, ne treba da spustim i gledam levo desno, jer crveno je vozačima, oni stoje – uverena je S.C, a S.P. se čudi zašto su njenoj ćerki naplatili kaznu kad je prelazila pešački na zeleno sa slušalicama u usima.

More komentara koji osuđuju njeno pogrdno izražavanje doprinelo je da post bude obrtisan, ali se ubrzo nakon toga pojavio novi, na istu temu, od druge sugrađanke.

Pre svega ovo se odnosi na policajce koji nezakonito pišu kazne za navodno prelaženje van pešačkog i upotrebu telefona iako se prelazi na pešačkom na zelenom i bez upotrebe telefona. I nemojte misliti da to ne rade jer sam to doživela da vidim a i meni bliske osobe takodje umalo dobile kaznu zbog njihove bahatosti i ne posmatranja ko šta radi kad već gledaju pešačke – izrazila je svoje nezadovoljstvo N.P.

Nakon toga, javilo se još nekoliko njih koji tvrde da su dobili kaznu iako su ispoštovali sva pravila, jer je to način da se “puni budžet”, ali je bilo i onih nepoverljivih, kojima ova priča “ne pije vodu”.


Nekad su ljudi jedni drugima i ablendovali na putu kao znak upozorenja i solidarnosti, ali je toga danas sve manje – zapaža jedan od komentatora.

Iako je najveći broj onih koji se u potpunosti slažu sa kažnjavanjem svih koji krše ova pravila i time rizikuju svoj i tuđe ljudske živote, izgleda da svest o tome šta je i zašto kažnjivo i dalje na prilično niskom nivou.

KOLIKE SU KAZNE ZA OVE PREKRŠAJE

Svi pešaci koji pređu ulicu van pešačkog prelaza ili to urade na crveno svetlo, moraju da plate 5.000 dinara. Ako to urade u prisustvu maloletnog deteta, kazna je od 15.000 do 30.000 dinara. Korišćenje mobilnog telefona na pešačkom prelazu može da vas košta 3.000 dinara, a ako je sa vama dete, kazna iznosi od 6.000 do 12.000 dinara. Za slušalice u oba uha na pešačkom prelazu plaća se 3.000 dinara.

Oceni vest:
18
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marko

  pre 904 dana i 17 sati

  Nije 5.000 za prelazak na crveno, već 2.500 ako platite u roku od 7 dana.

  Oceni komentar:
  11
  4
 • Nikola

  pre 903 dana i 19 sati

  Pesak sme da predje van pesackog ako je rastojanje izmedju dva pesacka prelaza veci od 100m, to pravilo jos niko nije ukinuo...

  Oceni komentar:
  3
  19
 • Gari

  pre 903 dana i 11 sati

  Nije tačno da je razmak između dva pešačka 100 m, već da je najbliži pešački udaljen 100 m.

  Oceni komentar:
  1
  12