Šta vam je potrebno da biste se zaposlili u velikoj kompaniji

Šta vam je potrebno da biste se zaposlili u velikoj kompaniji

Dobra plata, mogućnost napredovanja i usavršavanja, timski rad, edukacija i osećaj da si važna karika u lancu koja se pita, neki su od glavnih razloga zbog kojih kontinuirano raste popularnost zapošljavanja u velikim kompanijama u Srbiji koje često imaju bar jednog stranog vlasnika.

S druge strane, dobra profesionalna znanja i iskustva, fleksibilnost, prilagodljivost, spremnost na timski, pa i prekovremeni rad, ali i kreativnost i konstantni rad na novim idejama koji firmu izdvajaju od konkurencije, neka su od ključnih očekivanja menadžera u tim korporacijama. U prevodu, fokus velikih kompanija prilikom zapošljavanja jeste na ljudima "koji neće da prihvate status kvo i oni koji nisu zadovoljni stanjem kakvo jeste". Ukratko, one traže ljude koji misle drugačije, piše "Blic". 

Kolike su plate?

Početne plate na takozvanim "junior pozicijama" kreću se od 60 do 70 hiljada dinara, ali na to često dolaze razni bonusi ili stimulacije. U velikom broju korporacija zarada brzo počinje da raste, u skladu sa rezultatima i napredovanjem zaposlenog.

Plate nižeg i srednjeg menadžmenta, od tim lidera i direktora sektora u kompaniji su od 1.500 evra pa naviše. Ova kategorija zaposlenih dodatno može da računa na benefite poput zdravstvenog osiguranja za celu porodicu, automobila za privatne potrebe, taksi kartice... Po potrebi može da se dogovori i povremeni rad od kuće.

Ako se pokažete, mogućnosti napredovanja u ovakvim kompanijama su velike i dosta česte.

– Prednost velikih organizacija je što postoji toliko pozicija i, ako si dobar radnik, skoro uvek može da se nađe prostor za napredak. S druge strane, u velikom sistemu lako možeš ostati nevidljiv, iz više razloga, od karaktera zaposlenog do načina rada nadređenog – ocenjuje sagovornica "Blica" koja ima iskustvo rada u velikoj korporaciji.

Ona dodaje da u velikoj kompaniji treba biti spreman na mnogo rada i stalno učenje, jer se stalno menjaju neki propisi, ali i procesi u firmi, i uopšte je atmosfera vrlo turbulentna. Ipak, oni koji uspeju da se prilagode veoma brzo napreduju i uglavnom su zadovoljni i načinom rada i zaradom.

Dobar poznavalac prilika u IT industriji kaže da se poslodavci danas itekako bore za dobre kadrove, ali postoji određena nesrazmera između očekivanja mlađih generacija i procedura koje postoje u kompanijama.

– Nekada se znalo ko je početnik, junior, a sada svi očekuju da jako brzo napreduju i već posle godinu dana postavljaju pitanja i misle da moraju da imaju titulu menadžera. Takođe, generacije 1990. i mlađe imaju mnogo veću svest o ekologiji, održivosti, društvenoj odgovornosti, i mnogo im je bitna šira slika radnog mesta gde rade. Ne reaguju kao ranije na ponude tipa službeni auto, to im nije na prvom mestu – zaključuje on.

Veliki poslodavci, posebno inostrani, od svojih radnika traže na prvom mestu rezultat. Od zaposlenih se, veoma konkretno, očekuje rad, posvećenost i odanost kompaniji, saznaje "Blic". 

S jedne strane je priča o nezaposlenosti a, s druge strane, velike kompanije sa 300 i više zaposlenih imaju problem da pronađu adekvatne kadrove i zato nude dobre uslove i vode računa da se prikažu kao poželjni poslodavci.

Velike kompanije najčešće raspisuju oglase za niže i srednje pozicije, dok se menadžerske funkcije, od tim lidera i direktora sektora pa naviše, uglavnom regrutuju interno, među već zaposlenima u firmi. Takođe, značajnu ulogu igraju preporuke i specifična znanja, kao i prethodno iskustvo i kontakti.

Šta je najvažnije kadrovima koji konkurišu za visokokvalifikovane pozicije pročitajte na sajtu "Blica".

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan