Stanari iz Dositejeve 11 još uvek u nezavidnom položaju

Stanari iz Dositejeve 11 još uvek u nezavidnom položaju

Stanarima zgrade u Dositejevoj 11 u Novom Sadu, koji su, zbog nemara i nestručnosti investitora i izvođača građevinskih radova na susednoj parceli, ostali bez krova nad glavom, život nije nimalo lak.

Kako prenosi "Dnevnik", ni godinu i po dana kasnije i dalje se ne nazire trajno rešenje za zbrinjavanje 12 porodica – dogovor s investitorom još nije postignut, te nekadašnji stanari Dositejeve 11 od leta 2018. godine žive u iznajmljenim stanovima, dok im i ono malo preostalog pokućstva odnose "pošteni" sugrađani . Zbog nezavidne situacije u kojoj su se, ne svojom greškom, našli, oštećeni su se po treći put obratili Gradu, te im je za plaćanje kirije ponovo odobreno 110.000 dinara jednokratne pomoći.

– Ni dinara štete nam nije nadoknadio, a gotovo sve nam je uništeno. I ono malo što tada nije uništeno lopovi su odneli. Nekad sam živela u više od 50 kvadrata, a sad iznajmljujem stan od 30. Nameštaja više nemam, niti bele tehnike, poskidali su vrata, ma, sve sam stvari izgubila... Zaista ne znam kakav je to čovek. Pa kad nekoga slučajno gurneš na ulici, izviniš se! – izjavila je za "Dnevnik" stanarka Miljana Čudić.

Protiv investitora i izvođača stanari i njihovi zastupnici pokrenuli su postupak za naknadu štete, a stavljena im je i zabrana otuđenja imovine da bi oštećeni imali odakle da namire svoja potraživanja. Na inicijativu Grada, organizovan je sastanak dveju strana, ali dogovor, bar za sad, nije postignut.

– Moji klijenti su spremni da investitoru SZ "Astra plan" dozvole da sruši objekte u Dositejevoj 11, naravno, ukoliko obezbedi odgovarajuće bankarske garancije. Ako obezbedi te garancije, skinućemo mu zabranu otuđenja parcele u Dositejevoj 9, pa će, u skladu s urbanističkim planom, moći da gradi objekat s dva sprata i potkrovljem – objasnila je za "Dnevnik" advokat Tanja Arsić, koja zastupa nekoliko stanara.

ROČIŠTE ODLAGANO VEĆ NEKOLIKO PUTA: Da podsetimo, 12 porodica ostalo je na ulici kada je u avgustu 2018. godine, zbog radova bez građevinske dozvole na susednoj parceli i nemara investitora i izvođača, odnosno firmi "Astra plan" i "Euroinvest", srušen spoljni zid objekta u kojem su živele. Građevinska inspekcija tada je zabranila korišćenje oba krila objekta. Tužilaštvo je u međuvremenu protiv šestoro odgovornih podiglo optužnice za ugrožavanje bezbednosti, ali suđenje nikako da počne jer je ročište zbog nedolaska okrivljenih nekoliko puta odlagano.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan