STATISTIČKI PODACI: Za kupovinu stana u Novom Sadu potrebno više od decenije rada

STATISTIČKI PODACI: Za kupovinu stana u Novom Sadu potrebno više od decenije rada

Građanima Srbije koji bi da kupe novi stan, ako je verovati ukrštenim statističkim podacima, sada je pravo vreme za to.

Odnos cena nekretnina i prosečne plate u Srbiji u prvom polugođu najbolji je u poslednje dve decenije. Doduše, to ne znači da je dobar. Naprotiv, za kupovinu 60 kvadrata u novogradnji, po zvanično prosečnoj ceni u Srbiji, potrebno je čak 14,1 godina rada koji je plaćen prosečnom platom, a pod uslovom da na stan ide čitava zarada, prenose "Novosti". 

Iako nimalo zanemarljiv deo radnog veka valja odvojiti za novu nekretninu u Srbiji, pre samo deceniju za istu stvar trebalo je raditi čak 20,4 godine, upozoravaju u Fondaciji za razvoj ekonomske nauke (FREN) Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Inače, prosečna cena kvadrata u Srbiji je 166.764 dinara, a junska zarada je iznosila 59.740 dinara.

– Naravno, ovi podaci odstupaju po gradovima, pa je tako u Beogradu potrebno 15,5 godina, Vrnjačkoj Banji 13,8, Novom Pazaru 11,5, Užicu, Kragujevcu Čačku i Novom Sadu nešto više od deset godina. Razlog za pad potrebnih godina, prema ovom indikatoru, nalazi se u rastu prosečne plate iznad rasta prosečne cene stanova. Tako je prosečna neto zarada u gradskim naseljima Beograda, u poslednjih godinu i po dana, porasla za 21 odsto. U Novom Sadu za 22 odsto, Kragujevcu, Kraljevu, Vršcu, Subotici, Čačku i Užicu za 17 odsto. U istom periodu prosečne cene stanova u pomenutim gradovima mahom su beležile jednocifren procentni rast, negde stagnirale, dok je u Vršcu čak zabeležen pad od osam odsto – objašnjava za "Novosti" Aleksandar Radivojević, saradnik FREN. 

Činjenica da zvanična prosečna plata napreduje ovim tempom ne uliva nadu da će cene kvadrata padati. Značajniji pad cena, kažu analitičari, ne treba očekivati čak ni u uslovima krize izazvane pandemijom.

– Dodatno, uslovi na tržištu stambenih kredita trenutno su veoma povoljni, a došlo je i do smanjenja obaveznog učešća u stambenim kreditima kod određenih banaka. Broj izdatih građevinskih dozvola za izgradnju novih stanova u julu 2020. godine bio je za 35 odsto manji nego u julu 2019. godine. I ako dođe do daljeg smanjivanja izgradnje stanova, uz povoljne kredite i rast neto zarada, tržište će neminovno reagovati rastom cena stanova –  ističe za beogradski dnevni list Radivojević.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sava

  pre 989 dana i 13 sati

  Požurite da kupite stan, jer svi ovi vlasnici što prodaju stanove po Novom Sadu, sada dižu cene, jer su im prazni stanovi, nema više ni studenata, ni kome da izdaju pa zato dižu cene na 3.000 eura. A investitori isto moraju da dižu cene na 3.000 eura po kvadratu,jer su od marta prodali više od 15 stanova...idu ko alva...

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Ja legao dole od smeha

  pre 989 dana i 11 sati

  Savo, sve što si naveo je logično, i siguran sam da je tako.
  Šta ćeš, ne zna narod šta će sa novcem od kada je dobio onih 100 eura - pa samo kupuje stanove.
  Ali, proći će i to.

  Oceni komentar:
  2
  5