Stiže novi zakon, ko oda poslovnu tajnu ide u zatvor

Stiže novi zakon, ko oda poslovnu tajnu ide u zatvor

U Srbiji su nedavno utvrđeni predlozi Zakona o zaštiti poslovne tajne koji bi trebalo da usvoji Vlada Srbije. Nakon njegovog usvajanja biće mnogo preciznije navedeno koje informacije su poslovna tajna i kakve će biti zakonske kazne za one koji ih odaju.

Jedan od najtežih prekršaja jeste kada se službena tajna odaje konkurenciji, nakon čega nastaje potencijalna šteta za poslodavca. Kazne su u starom zakonu bile pretežno novčane, ali one će sada pre svega zavisiti od količine gubitka do kojeg je došlo, piše "Mondo".

Da bi nešto bilo određeno kao poslovna tajna, mora da ima komercijalnu vrednost, ali novim zakonom biće preciznije navedeno koje informacije su poslovna tajna kao i koje moraju biti zaštićene. U obrazloženju predloga zakona, uređuje se pod kojim uslovima se pribavljanje, korišćenje i otkrivanje informacije koja predstavlja poslovnu tajnu, smatra zakonitim, a pod kojim uslovima je nezakonito. Takođe, planira se da se oblast odavanja službene tajne uskladi sa propisima Evropske unije, što se najpre odnosi na vojsku i policiju.

Ako se sumnja na odavanje službene tajne, mora da se utvrdi ko je odao tajnu, da li je imao dozvole i kolika je šteta koja je napravljena.

− Jedan od najtežih prekršaja jeste  kada se poslovna tajna oda konkurenciji, kako bi se naudilo svojoj instituiciji ili firmi. Dešava se da se one otkriju anonimnim dojavama, ali takođe ima slučajeva kada je teško dokazati i odavanje službene tajne ostane nekažnjeno. Kazne mogu da budu novčane, ali i zatvorske. Ali često su zavisile od štete koja je napravjena. Što je veća šteta, kazna je strožija – smatra advokat Svetozar Vujačić.

Oceni vest:
2
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Novosađanka

  pre 929 dana i 9 sati

  Neće više moći Aleksandar Obradović i njemu slični, koji ne mogu da ćutke gledaju kako vlast pljačka državnu firmu, da dokaze dostavljaju tužiocu ili, ne daj bože, novinama - sve će to biti poslovna tajna i marš u ćorku! Beograd na vodi, Novi Sad u vodi, auto putevi, rudnici, šume, sve što vlast i kumovi pljačkaju, sve će to biti poslovna tajna.

  Oceni komentar:
  1
  9
 • Strašno šta rade

  pre 929 dana i 7 sati

  Sad će sve biti poslovna tajna. Poput Zakona o informisanju, uvodi se ućutkivanje - zakon o prikrivanju malverzacija i korupcije... koji će od sada biti nazivani poslovnom tajnom.

  Oceni komentar:
  1
  4