Stomatolog otkrio šta nikada ne biste smeli da radite dok perete zube

Stomatolog otkrio šta nikada ne biste smeli da radite dok perete zube

Kada je reč o oralnoj higijeni, stomatolog je otkrio da postoji jedna jednostavna stvar koju možete da učinite kako biste osigurali pravilnu brigu o svojim zubima.

Naime, ono što bi trebalo da uradite je da pokvasite četkicu pre nego što na nju stavite pastu.

Kvašenje četkice pre pranja zuba ključno je iz nekoliko razloga. Prvo, vlažna četkica pomaže delotvornijoj distribuciji paste za zube, osiguravajući bolje pokrivanje površina zuba. To rezultira poboljšanom efektnošću čišćenja i temeljnim uklanjanjem kamenca i ostataka – objasnio je za Yahoo dr Pajal Bala, vodeći stomatolog i klinički direktor Quest Dental, a prenosi N1.

Dr Bala je potom objasnio da kvašenje četkice takođe može da osigura da četkanje bude što blaže za zube i desni, što smanjuje rizik od iritacije ili oštećenja.

Dodatno, vlaga pomaže da aktivira sastojke paste za zube, čime se poboljšava njihova delotvornost u borbi protiv bakterija i održavanju oralne higijene. Kvašenjem četkice za zube možete da poboljšate celokupno iskustvo četkanja i postignete bolje rezultate oralnog zdravlja, čineći to jednostavnim, ali dragocenim korakom u vašoj svakodnevnoj rutini nege zuba – rekao je dr Bala.

On je takođe upozorio na neke opasnosti suvog četkanja.

Pranje zuba suvom četkicom može da ima nekoliko negativnih učinaka na vaše oralno zdravlje i celokupnu rutinu nege zuba. Suve čekinje mogu biti abrazivnije prema zubnoj gleđi, dovodeći do postepenog trošenja. S vremenom to može da izazove osetljivost zuba i poveća rizik od karijesa i propadanja zuba – dodao je.

Istakao je da suvim četkanjem mogu i da se iritiraju desni, što dovodi do iritacije, crvenila i upale, a ono takođe može da bude nedelotvoran način uklanjanja kamenca.

Pranje suvom četkicom može da rezultuje nedovoljnim uklanjanjem kamenca i ostataka hrane sa vaših zuba i desni. Kamenac je lepljivi film bakterija koji se formira na zubima. Korišćenje suve četkice za zube možda neće dovoljno ukloniti kamenac, što povećava rizik od bolesti desni i problema s zubima – istakao je.

Dr Bala je upozorio da nedovoljno uklanjanje kamenca zbog suvog četkanja može da izazove nakupljanje bakterija, što uzrokuje loš zadah ili halitozu, prenosi N1.

Bez pene od paste za zube, suvo četkanje možda neće biti delotvorno u uklanjanju površinske mrlje na zubima, što s vremenom može da dovede do promene boje – rekao je.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan