Stomatološka služba Doma zdravlja funkcioniše uz određene modifikacije

Stomatološka služba Doma zdravlja funkcioniše uz određene modifikacije

Služba stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja "Novi Sad" posle ukidanja vanrednog stanja postepeno se vraća u normalan proces rada, strogo vodeći računa o svim merama koje su još uvek na snazi zbog epidemije oboljenja Kovid-19.

Kako je za Dnevnik rekla načelnica te službe dr Sanda Končar, pacijenti koji su imali zakazane termine preko IZIS sistema se pozivaju telefonom, te se ponovo zakazuju, pri čemu se vodi računa o tome da broj onih koji će se javiti svom stomatologu bude prilagođen trenutnoj situaciji, u smislu nestvaranja gužvi u samom objektu Doma zdravlja, kao i u čekaonicama.

Prilikom pozivanja pacijenta obavi se i kratka epidemiološka anketa u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem, zatim se pita da li želi da bude ponovo zakazan jer ima dosta onih koji bi da odlože dolazak pošto smatraju da je bolje još malo sačekati – kazala je dr Sanda Končar. – Pacijentima koji se odazovu radimo preglede i intervenciju koja je po proceni stomatologa kod tog pacijenta najurgentnija. Pozivaju se i oni koji su imali započete protetske radove, a to su uglavnom građani stariji od 65 godina.

Obaveze stomatologa i pacijenata

Kako kaže, stomatološki timovi su u obavezi da nose ličnu zaštitnu opremu, a pacijenti su u obavezi prilikom ulaska u ordinaciju prvo operu ruke, zatim se prskaju dezinfekcionim sredstvom. Kada sednu u stolicu, obavezna je dezinfekcija usta tropostotnim hidrogenom. Tek nakon toga se započinje određena intervencija.

Osim zakazanih pacijenata, primaju se i oni koji su došli zbog nekog urgentnog stanja, poput traume, otoka, bola i slično – priča doktorka. – Za sada se ne stvaraju gužve jer prilikom zakazivanja pacijenata ne popunjavamo sve termine da bi bilo dovoljno vremena da se posle svakog pacijenta radno mesto dezinfikuje i pripremi za sledećeg.

Po njenim rečima, o merama prevencije se strogo vodi računa i prilikom ulaska u sve veće objekte Doma zdravlja, gde dežurno osoblje na ulazu usmerava pacijente i brine o dezinfekciji.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan