"Stop petardama!" danas na Trgu slobode

"Stop petardama!" danas na Trgu slobode

Neformalna grupa građana "2 minuta Tišine!" ponovo izlazi na Trg slobode u Novom Sadu da podseti građane, ali i predstavnike vlasti na opasnosti koje donose pirotehnička sredstva. Protest počinje u 14:45.

Petarde i druga pirotehnička sredstva, koja počinju masovnije da se prodaju uoči božićnih i novogodišnjih praznika, pored kratkotrajne "zabave" koju proizvode detonacijom izazivaju i mnogo gore posledice. Nepravilno korišćenje pirotehničkih sredstava svake godine direktno povredi stotine ljudi, a najveći procenat povređenih su upravo deca, navode organizatori protesta.
 
- Ilegalna prodaja neproverenih petardi i vatrometa pored toga što se ne beleži u poreski bilans države Srbije, čini da opasnost od korišćenja istih poraste do nesagledivih razmera. Primer su neproverene petarde koje mogu da eksplodiraju odmah po paljenju gde korisnik ni ne stigne da je baci na bezbednu razdaljinu nego detonacijom povredi sebe i druge prisutne. Osim direktnih povreda, petarde mogu da proizvedu i indirektne povrede. Iznenadna detonacija može da izazove čitav spektar neželjenih efekata u okolini. Od srčanih udara do aktiviranja adrenalina kod psihički nestabilnijih osoba - navode iz "2 minuta tišine".
 
Organizatori još dodaju da efekat eksplozije negativno utiče i na domaće životinje i ljubimce. - Nije mali broj nestalih pasa i mačaka tokom novogodišnjih praznika kao i iznenadnih uginuća. Životinje koje pobegnu od svojih vlasnika usled pretrpljenog stresa mogu dugotrajno da ostanu oštećene, a samim tim i da predstavljaju potencijalnu opasnost za sebe i okolinu.
 
Upravo zbog toga, organizatori najavljuju da će kampanja protiv petardi trajati do 13. januara 2017. godine.
 
Ostatak saopštenja organizatora "2 minuta tišine" pročitajte OVDE!
Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan