STRANKA "ISTINA": Zaustavićemo ekološke prevare i lažne zelene

STRANKA "ISTINA": Zaustavićemo ekološke prevare i lažne zelene

U celosti vam prenosimo saopštenje izborne liste "Istina – Adaviera – Ivana Vujasin".

– Ekologija i zaštita životne sredine, kao i društvena odgovornost sve su više zastupljeni u našem društvu, ali nažalost, nije sve što je ekološki okarakterisano,  zaista zdravo. Svedoci smo brojnih primera takvih manipulacija: od menjanja izgleda ambalaže, preko utisnutih natpisa "organik", iako je proizvod daleko od organske hrane, do isticanja određenog proizvoda koliko je on koristan za naše zdravlje i slično. Istovremeno, njihovi proizvodi, ma koliko bili upakovani da deluju zdravi i ekološki ispravni, veoma često su i dalje bili hemijski veoma štetni. Delovanje takvih kompanija u raznim delovima sveta bilo je veoma ekološki neodgovorno.

"Prefiks zeleno ne znači da je neka kompanija ili organizacija istovremeno i ekološki ispravna. Takva zloupotreba ima svoje ime, a u slobodnom prevodu kod nas bi se to zvalo 'zeleno zamazivanje očiju'. Najočigledniji primer je često najavljivanje gradnje 'zelenih zgrada' i 'zelenih krovova', odnosno silnih kvadrata zelenila oko njih, a nakon završetka se neretko desi da kupci ostanu prevareni i da je zelenilo svedeno na samo par žardinjera i plastičnu travu, a sve ostalo je beton", izjavila je Ivana Vujasin, predsednica stranke "Istina".

Stranka "Istina" se zalaže za pooštravanje standarda i propisa, kao i precizno definisanu kaznenu politiku za investitore, koji ne ispoštuju obaveznu količinu zelenila koja se mora naći oko objekta, investitor mora biti sankcionisan zabranom izdavanja dozvole, ukoliko to ne ispoštuje. Urbanističkim planom se mora odrediti koliki će prostor zauzimati zelena površina, koja bezuslovno mora postojati u nekom kvartu, ne bi li se dobila dozvola za zidanje novih stambenih objekata.

Studije pokazuju da su zgrade po zelenim standardima zdravije za stanare, što dovodi do srećnijeg stanovništva i produktivnijih radnika. Ono što stranka Istina želi je da takav koncept zaživi u praksi. Mi ćemo u budućem sazivu Skupštine grada Novog Sada doneti pravilnik po evropskim standardima, po kom bi investitori, kada najave izgradnju objekta po zelenim standardima, morali stvarno i da ga urade.

Budući da u Srbiji od devedesetih godina nije postojala nijedna istinska i prava zelena politička partija, već su neretko različite partije koristile nepopunjen prostor za promociju ekološki svesne politike za neke druge interese, tretirajući sebe kao prilepak partije velikim strankama, kako bi ostvarili različite koristi koje nemaju veze sa ekologijom i interesima građana, naša je dužnost da što jače i glasnije prezentujemo šta ekološki svesna politika jeste, ne bi li razgraničili žito od kukolja.

"Mi, u stranci 'Istina', nismo hteli da u ime  stranke stavimo reč 'zeleno', jer su građani više puta bili varani na taj način. Stoga ćemo mi svojim idejama i delovanjem demonstrirati šta stvarno jeste ekološki svesna i savesna politika i tako građanima dokazati ko su pravi, a ko lažni zeleni." – zaključila je Ivana Vujasin, a prenosi pres služba stranke ".Istina"

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Limanac

  pre 1414 dana i 2 sata

  Zaustavite chemtrail letove iz baze u Nemačkoj pa nazad kada se okrenu u Makedoniji.
  Ujutro od 04.30 do 07.30h Pravac Sever-Jug.
  Prvo to, pa dalje da pričamo.
  I pozvati na odgovornost Vuka Draškovića koji je to potpisao kao ministar spoljnih poslova 2006-te. Letovi su počeli septembra 2009-te.
  Nije vama alergija kriva.

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Mile

  pre 1413 dana i 20 sati

  Podrška Ivani. Fejk zelene treba sankcionisano!

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Duško

  pre 1413 dana i 19 sati

  Bravo za istinski hrabru priču, videćemo da li će te i dalje biti tako hrabri kada dođe do realizacije projekata finansijskih moćnika. Hoćete li kao ovi "zeleni" uzeti lovu pa glavu u pesak?

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Bole

  pre 1413 dana i 15 sati

  Zeleni manipulatori deluju još od '90.
  Koriste priču zelenih da bi pokrili svoje političke ambicije.
  A o tome šta je sve kod nas deklarisano kao "organik" ne vredi trošiti reči.
  Zaista treba tu uvesti red

  Oceni komentar:
  0
  1