Stranka Zajedno! iznela zahteve povodom izlivanja nafte u Dunav

Stranka Zajedno! iznela zahteve povodom izlivanja nafte u Dunav

Novosadski odbor stranke Zajedno! poslao je saopštenje u kom se obraća JVP "Vode Vojvodine" povodom izlivanja više desetina tona nafte u Dunav.

Oni od JVP "Vode Vojvodine" i svih nadležnih institucija zahtevaju da preduzmu hitnu akciju čišćenja.

Potrebno je organizovati brzu i efikasnu akciju čišćenja naftnih mrlja na površini Dunava. Ovo uključuje angažovanje odgovarajuće opreme i stručnjaka koji će obaviti čišćenje na licu mesta – navodi se u saopštenju.

Takođe navode i važnost procene ekoloških posledica.

Potrebno je sprovesti detaljnu procenu ekoloških posledica naftnog izlivanja na Dunav i okolno područje. Ova procena treba da obuhvati uticaj na biljni i životinjski svet, kvalitet vode i sve druge relevantne faktore – naglasili su.

Kao treći zahtev ističu identifikaciju odgovornih strana, jer je neophodno sprovesti istragu kako bi se utvrdile odgovorne strane za ovo izlivanje nafte.

Svaki prekršaj ili nemar koji je doveo do ovog incidenta treba da bude adekvatno kažnjen, kako bi se sprečili slični slučajevi u budućnosti – napisali su.

Naposletku zahtevaju preduzimanje koraka radi prevencije budućih izlivanja, jer, kako navode, "JVP "Vode Vojvodine" bi trebalo da preduzmu sve neophodne mere kako bi se osiguralo da se ovakvi incidenti ne ponove".

To može uključivati jačanje postojećih protokola za zaštitu voda, edukaciju i obuku osoblja, kao i sprovođenje redovnih inspekcija i nadzora – zaključili su.

Stranka Zajedno! očekuje redovno obaveštavanje o napretku u vezi sa navedenim merama, kao i  dostavljanje detaljnih izveštaja.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan