Stručnjaci otkrili prednosti popodnevne dremke

Stručnjaci otkrili prednosti popodnevne dremke

Umor vas često sustigne pri samom pogledu na kauč nakon napornog dana na poslu. Telo vas ne upozorava bez razloga, stoga ga poslušajte i dajte sebi oduška.

Novo istraživanje otkrilo je da dremanje od samo 30 minuta može da poboljša vaše raspoloženje, pamćenje i koncentraciju do čak četiri sata nakon što se probudite. 

Studija Nacionalnog univerziteta u Singapuru takođe otkriva da čak i kraće dremanje ume da smanji pospanost i poboljša raspoloženje. Ali, samo odmor od pola sata ima moć da poboljša i pamćenje, a sa njim i proces primanja novih informacija i njihove obrade.

Istraživanje je sprovedeno na 32 osobe koje su svaki drugi dan morale da odremaju 10, 30 i 60 minuta. 

Rapoloženje, subjektivna pospanost i kognitivni uticaj mereni su u intervalima od 5, 30, 60 i 240 minuta nakon buđenja, kako bi se uporedile dugotrajne prednosti različitog trajanja dremanja. Svi periodi u rasponu od 10 do 60 minuta imali su jasne prednosti u pogledu razbuđivanja, prenosi City magazin.

Dremanje od 10 minuta pokazalo se kao najbolja opcija ako želite da izbegnete takozvanu "tromost sna" – onaj osećaj ošamućenosti nakon buđenja. Ova inercija spavanja prouzrokovala je privremeni pad u performansama subjekata, ali svaki uticaj prestaje 30 minuta nakon buđenja.

Mnogu znaju prednosti dremanja, ali pritisak da se optimizuje vreme u radnom danu za neke predstavlja ograničenje u pogledu praktičnosti redovnog dremanja. Iako nije pronađeno jasno pobedničko trajanje dremke, čini se da dremanje od 30 minuta ima najbolji balans i korist – rekla je doktorka Rut Long, naučna saradnica iz Centra za spavanje i kogniciju na Medicinskom fakultetu Jong Lu Lin.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan