Stručnjaci složni u proceni da nas nakon izbora čekaju nova poskupljenja

Stručnjaci složni u proceni da nas nakon izbora čekaju nova poskupljenja

Cene ulja, brašna, šećera, mleka, hleba i svinjskog buta zamrznute su još 15. novembra prošle godine, osim toga u Srbiji je poslednjih godinu dana sve poskupelo, ponajviše hrana, a kada se i ove cene odmrznu u nekom trenutku slede nova poskupljenja i dvocifrena inflacija.

Najave o "inflatornom udaru" o kom pričaju stručnjaci ovih dana su nepovoljne, smatra ekonomista Ljubomir Madžar i u neku ruku preteće i one građane ne mogu da oraspolože, nego samo da ih zabrinu.

Zna se da su poskupeli i energenti i druge stvari koje uvozimo. Kada uvoz poskupi on ne može da se ne odrazi na domaće cene, prema tome, u javnosti postoji svest o ozbiljnim uzrocima inflacionih pritisaka pa zbog toga postoji i uverenje da će oni dati svoj rezultat, dovesti do povećanja cena – kaže Madžar za dnevne novine Danas.

Država u ovoj situaciji, kako kaže, može da se postara da smanji potrošnju, da priguši plate u javnom sektoru i da stavi nogu na kočnicu sa penzijama.

To sve država može da uradi da smanji ukupnu tražnju, da smanji one dohotke koji su pod njenom kontrolom, a njih ima dosta. To može, a ono što ne bi trebalo je da postoji administrativna kontrola cena i državna zabrana jer takve mere nikada ne daju željene efekte – ističe Madžar.

Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograda kaže da mi već sada imamo dvocifrenu inflaciju i da je više nego sigurno ovo zalet za velika povećanja cena koja ćemo imatu u narednom periodu.

Svi nastoje da prenesu deo obaveza na potrošače, a kriza potrošača je najveća do sada, ali nije vrhunac – tek je treba očekivati u narednom periodu, dok potrošači ne budu poćeli da reaguju – naglašava on.

Bogosavljević kaže da je najveća iluzija da će država išta uraditi, osim onog što je posipanje pepelom da se smiri rast cena.

Država u rastu cena vidi mogućnost da ostvari prihode u budžetu i prenosi odgovornost na druge – napominje on.

Predsednik UGS Sloga Željko Veselinović ističe kako smo do izbora imali situaciju da je sve zbog izbora procvetalo, da smo to imali kroz priče koje su nam predsednik i oni koji vode državu pričali i da je sve izgledalo bajno i sjajno.

Posle izbora, međutim, ispostavilo se da to nije tačno, da ne možemo da uvozimo hranu, da su se robne rezerve ispraznile. Siguran sam da će kada se sve te cene koje su sada zamrznute odmrznu situacija da eskalira i da krenu poskupljenja i inflacija i skok cene goriva, struje, prehrambenih proizvoda – kaže Veselinović koji očekuje velike probleme za sve građane jer će sve doći na naplatu.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Danasa

Oceni vest:
2
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan