Stručnjaci upozoravaju na pojedine kombinacije lekova i namirnica

Stručnjaci upozoravaju na pojedine kombinacije lekova i namirnica

Ishrana može uticati na efikasnost lekova koje koristite te i jednostavan čin uzimanja leka sa toplim pićem, može da promeni način na koji lek deluje i da dovede vaše zdravlje u opasnost.

Interakcija hrane i lekova obično se javlja kroz tri različite vrste mehanizama, kaže dr Ronald Stram, direktor Centra za zdravlje i lečenje u Njujorku.

Hrana može da poveća stopu ili opseg apsorpcije leka, ali i da ima direktan farmakološki efekat – rekao je dr Stram i dodao da se ovo drugo odnosi na hranu koja povećava ili smanjuje metabolizam leka.

Hrana može uticati na lekove koji se uzimaju bez recepta, kao i na lekove koji se uzimaju na recept, prenosi N1.

Ako uzimate penicilin, konzumirajte kisele proizvode, koji uključuju meso, kafu, kukuruzni sirup i šećer, jedan sat pre ili dva sata nakon što ste uzeli lek. Kinoloni, klasa antibiotika, uključujući ciprofloksacin, levofloksacin i druge, mogu se uzeti na prazan želudac ili sa hranom.

Konzumiranje mlečnih proizvoda u isto vreme, međutim, smanjuje njihovu efikasnost. Sačekajte dva sata pre i nakon uzimanja tih antibiotika ako želite da konzumirate mlečne proizvode.

Ukoliko ste na inhibitorima monoaminooksidaze, preskočite sir – oni se koriste za lečenje depresije i anksioznih poremećaja, a mogu da reaguju na namirnice bogate tiraminom, koji se nalazi u zrelim sirevima. Mešanje inhibitora monoaminooksidaze sa hranom koja sadrži tiramin, kao što su u sir ili fermentisana ili kisela hrana, mogu da povećaju krvni pritisak do opasnog  nivoa.

Umesto jutarnjeg grejpa jedite bobičasto ili drugo voće ako uzimatre lekove za snižavanje holesterola – statine. Pijenje soka od grejpfruta u isto vreme kada uzimate statine, prouzrokuje akumuliranje leka u telu. Grejpfrut usporava razgradnju leka, što rezultira njegovim višim nivoima u telu i različitim zdravstvenim problemima, a i pomorandže mogu da imaju sličan efekat. 

Ako uzimate inhibitore angiotenzin konvertirajućeg enzima za smanjenje krvnog pritiska, možda takođe koristite kalijevu so kao zamenu za natrijumovu. Problem je što ACE inhibitori takođe prouzrokuju da telo zadržava kalijum. To stvara visoke nivoe kalijuma koji potencijalno mogu da dovedu do aritmije srca.

Alkohol menja efekat leka i može da povećati rizik od oštećenja jetre sa statinima, narušava mentalne i motoričke funkcije u kombinaciji sa lekovima za anksioznost, nadražuje želudac kada uzimate histamin blokatore. Takođe se povećava efekt narkotika i beta blokatora.

Alkohol je jedna od najgorih stvari koje možete da kombinujete sa lekovima na mnogo načina. Lekovi protiv gljivica burno reaguju sa alkoholom.

Ta kombinacija može da prouzrokuje, grčeve u trbuhu, glavobolju i crvenilo. Za većinu lekova, najbolje je suzdržati se od alkohol, a posebno od droga.

Ostale kombinacije lekova i namirnica koje bi trebalo izbegavati jesu lekovi za astmu i pića koja sadrže kofein i koren valerijane i alkohol.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan