STRUKA IZABRALA: Ovo su 10 najpoželjnijih IT poslodavaca u Srbiji

STRUKA IZABRALA: Ovo su 10 najpoželjnijih IT poslodavaca u Srbiji

Tokom septembra i oktobra meseca 2019. godine sajt "Poslovi Infostud" sproveo je veliko istraživanje atraktivnosti poslodavaca na IT tržištu radne snage.

Istraživanje je rađeno u skladu sa svetskim trendom merenja atraktivnosti poslodavaca, a predstavlja prvo veliko istraživanje poslodavaca te vrste u Srbiji. Svrha istraživanja je da identifikuje najprivlačnije IT poslodavce po mišljenu ispitanika, kao i da se utvrde elementi brenda poslodavca koje ih čine atraktivnim kako bismo bolje razumeli šta doprinosi pozitivnom iskustvu kandidata u procesu selekcije.

Prema mišljenu 3.122 ispitanika "Infostuda", prvo mesto na listi najatraktivnijih poslodavaca zauzela je kompanija Microsoft, sledi je Nordeus, dok se na trećoj poziciji našao Ubisoft.

 


U top 10 poslodavaca su se plasirali i (po abecednom redu): Comtrade, Continental, Levi9, Robert Bosch, Schneider Eletcric, SevenBridges i Vega IT Sourcing.

Kada je reč o tome šta čini atraktivnog poslodavca i šta kandidate navodi da apliciraju za rad kod njih, istraživanje je pokazalo da je finansijska stabilnost kompanije je i dalje značajan aspekt koji utiče na atraktivnost poslodavca, te kandidati daju prednost kompanijama koje imaju dugoročnu perspektivu i dobre poslovne rezultate.

Kompanije koje žele da budu atraktivne, posebnu pažnju treba da obrate na način na koji se zaposleni osećaju u radnom okruženju jer je 76% ispitanika odabralo prijateljsko i prijatno rado okruženje kao bitan faktor prilikom odabira poslodavca.  

Kada je reč o ulozi lidera u atraktivnim kompanijama, oni treba da cene sposobnosti i znanja kod svojih saradnika sa jedne strane, i da podržavaju razvoj svojih saradnika. Zaposleni u IT industriji su svesni da njihova karijera zavisi od usvajanja novih veština i znanja koje donose nove tehnlogije, i samim tim žele da rade za lidere koji će kreirati okruženje u kom oni mogu da se razvijaju.

Sa druge strane, ispitanici smatraju da atraktivni poslodavci treba da im pruže mogućnost sticanja dodatnih znanja u okviru profesije, a sve u cilju sticanja znanja i veština koje će im omogučiti da imaju uspešnu karijeru i održe zapošljivost.

Trend koji pokazuju da zaposleni veoma cene poslodavce koji im omogućavaju da imaju balans između privatnog i poslovnog života koji je primetan u svetu, sve više dolazi do izražaja kod nas. Šezdeset devet posto ispitanika je odabralo dobar balans između privatnog i poslovnog života kao najznačajniju odliku posla idealnog poslodavca, pokazalo je istraživanje "Infostuda".

Oceni vest:
6
17

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Petar

  pre 1555 dana i 1 sat

  Digitalna Srbija istrazila i potvrdila kako su clanice Digitalne Srbije najbolje mesto za rad u IT. Dajte ljudi, bar malo stida i srama.

  Oceni komentar:
  0
  33
 • Milos

  pre 1555 dana i 1 sat

  Nije ovde "struka" nista birala, ovo je Digitalna Srbija "istrazila" kako su firme clanice Digitalne Srbije "najbolje" mesto za rad, i to bas pred usvajanje zakona koji ce da osakati srpski IT, a koji su ove iste firme "gurale" iz sve snage.

  Oceni komentar:
  0
  26
 • Marko

  pre 1554 dana i 23 sata

  Gde vam je Vivify Ideas? Ovi ljudi kidaju. :P

  Oceni komentar:
  2
  7
 • Marko Lazić

  pre 1554 dana i 21 sat

  Nedostaje vam Case3D, najbolji poslodavac u Novome Sadu.

  Oceni komentar:
  5
  3
 • ads

  pre 1554 dana i 16 sati

  A Burek Plus?

  Oceni komentar:
  0
  8