Studenti Univerziteta u Novom Sadu osvojili u Kini zlato za inovaciju

Studenti Univerziteta u Novom Sadu osvojili u Kini zlato za inovaciju

VR naočare i egzo-odelo koji učeniku omogućavaju brže i lakše učenje u okruženju, koje liči na igru, prepoznaju greške koje učenik napravi u virtuelnom svetu i ispravljaju ih.

To je najjednostavnije i najkraće objašnjenje sistema "Vovree", koji su osmislili studenti Univerziteta u Novom Sadu, okupljeni u timu "Pedomation".

Oni su sa ovom idejom, krajem decembra, osvojili prvo mesto na Međunarodnom takmičenju u inovacijama u oblasti obrazovanja uz upotrebu tehnologije (Global competition in Design for Future Education) u Kini.

Tim "Pedomation" čini pet članova: Aleksandar Rajić i Olivera Pavlović, koji pohađaju master studije inženjerstva računarske grafike, Tamara Dragojević, student pedagogije na master studijama i Jovana Adamov i Ognjen Obradović apsolventi na studijama pedagogije.

– Sistem je programiran tako da sve uradi samostalno. Kada se virtuelni svet generiše, korisnik uroni u njega uz pomoć VR naočara i egzo-odela. VR se, generalno, koristi u svrhu vizuelizacije 3D prostora, ali je egzo-odelo ključno, jer omogućava da osoba fizički uđe u virtelni svet – objašnjava Olivera Pavlović, inženjer računarske grafike.

Egzo-odelo, objašnjavaju studenti koji su osmislili sistem "Vovree", stvara fizičke nadražaje, osećaj težine, temperature i gustine i usmerava korisnika preko egzo-odela.

– Uzmimo tenis za primer. "Vovree" bi mogao da vas usmerava tako što bi vam pokazao pod kojim uglom i kojom jačinom da udarite loptu kako bi ona pogodila određenu metu – kaže Tamara Dragojević.

Opširnije o ovoj temi možete pročitati ovde

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan