Studio gde nastaju čarobne fotografije novosadskih maturanata (FOTO & VIDEO)

Studio gde nastaju čarobne fotografije novosadskih maturanata (FOTO & VIDEO)

Iako do postavljanja maturskih panoa ima još nekoliko meseci, đaci završnih razreda novosadskih gimnazija već razmišljaju o fotografisanju čije će rezultate u izlozima moći da vidi čitav grad.

Naravno, pored prikladne odeće i nove frizure, vrlo bitna stavka prilikom slikanja za maturski pano jeste i izbor foto-studija, te smo ovih dana porazgovarali s dizajnerima koji već godinama unazad maštu naših tinejdžera pretvaraju u stvarnost.  


Ko stoji iza imena Studio Trkulja?

- Studio Trkulja čini dizajnerski dvojac – Danijela i Mladen. Dva strpljiva, pozitivna bića.


Ko je zadužen za te "čarobne" fotografije?

- Onaj ko ima dobre recepture (smeje se Danijela). Šalim se, naravno. U suštini, oboje stojimo iza većine stvari koje su proistekle iz našeg studija.Šta vas čini drugačijim od drugih?

- Ne znam da li nas i šta nas to tačno razlikuje od drugih, ali definitivno se trudimo da budemo jednostavni i da se, pre svega, nama sviđa sve što uradimo.  Fotografisanje maturanata je naporan proces, možda je, u stvari, tu razlika – u pristupu i shvatanju težine zadatka.


Kakva su vam iskustva u radu s maturantima?

- Iskustva su nam šarena, iz godine u godine bogatija, punija, sigurni smo da rastemo zajedno sa tom decom. Puno smo naučili od njih. Ipak su to mlade, vrlo tanane i osetljive duše, iako se spolja jako trude da deluju starije, ozbiljnije i upečatljivije nego što zapravo jesu. Koliko je zahtevno fotografisati maturante?

- Definitivno su jako zahtevni. Spadaju u onu srednju starosnu kategoriju, gde smo izbegli malu i manju decu, a opet dobili realno stariju decu, koja stasavaju u velike ljude.  Zbog toga nije ni čudno kada se često pronađemo u ulozi psihologa (smeh).


Šta vam sve maturanti traže prilikom fotografisanja?

- Želje su različite, zamišljanja još dalja, ali realnost je uvek sveprisutna. Nažalost, veliki je problem u društvu i kulturi uopšte, kada vam se na svim poljima plasiraju nerealni ljudi, mladež koja se predstavlja u vidu svakog fizičkog savršenstva. Samim tim i naši maturanti ponekad podlegnu toj propagandi, gde oponašajući tamo neke "zvezde" i sami žele da postanu "zvezde". Ali, mi smo strpljivi, poprilično strpljivi i uvek težimo da od njih "izvučemo" najprirodniju stranu. 


Da li je onda važan vaspitni model koji svako nosi iz svoje kuće?

- Da, itekako je važan, u svemu pa i u fotografisanju. Oni su sada u osetljivim godinama gde se traže i bitno je da ih razumete. Na kraju uvek pobedi porodica, na to smo mnogo ponosni.


Pamtite li nekog maturanta koji je ostavio upečatljiv utisak na vas?

- Uh, ima ih dosta (smeh). Sećam se Dejane Bačko (na slici dole, skroz desno – prim,red.), učenice Umetničke škole "Bogdan Šuput". Radi se o devojci koja je izvrstan slikar, ali, na žalost, nema ruke. Kada je sela na stolicu da se fotografiše, shvatio sam da fotografišem devojku koja zapravo ima najveći osmeh od svih nas. Taj životni kontrast me dan danas drži. Ona je pobednik, mnogo divan lik – priseća se Mladen i dodaje:

- Bude tu i dece koja se trude da izađu iz kalupa, pa naprave neku zanimljivu, kreativnu fotografiju sa ružom u ustima (smeh).Šta je ove godine novina za maturante?

- Svake godine imamo neku novinu, ove godine možda i najviše. Ostvarili smo saradnju sa Exit festivalom koji će nagrađivati najkreativnije fotografije koje su nastale u Studiju Trkulja. Ovim putem i pozivamo maturante da budu što kreativniji i da jednu fotografiju posvete nagradnom konkursu. Sve što treba da urade jeste da od kuće ponesu dobru volju, dobru ideju, a može i neki rekvizit koji njih karakteriše. Exit ove godine svojom kampanjom podstiče na buđenje, osvešćivanje, gde mladi treba da postanu svesni da su jedine granice one koje sami sebi postavljaju. Zato pozivamo maturante da kroz kreativnu fotografiju na temu "SLOBODA", pokažu kako oni izražavaju slobodu ili kako je doživljavaju.  Takođe važna novina ove godine jeste i to da će sve fotografije koje učestvuju u takmičenju za najkreativnije biti objavljene na portalu mojnovisad.com, gde će biti omogućeno i glasanje za najbolje.Imate li neku poruku za maturante?

- Samo budite prirodni, jer tada ste najlepši.


Tekst: Mojnovisad.com
Foto: Studio Trkulja

Oceni vest:
10
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan